Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Održan okrugli stol o oslobađanju vojnih objekata u županiji 1991.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_01Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta Ministarstva branitelja „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“ organizirala je 26. rujna 2013. u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica okrugli stol na temu „Oslobađanje vojnih objekata na području Koprivničko-križevačke županije u rujnu 1991. godine“. Cilj okruglog stola je približiti građanima Koprivničko-križevačke županije značaj oslobađanja vojnih objekata na području županije u Domovinskom ratu te važnost dati oslobađanju  karaula, vojarni i skladišta oružja i streljiva u drugoj polovici rujna 1991. i istaknuti njihov značaj u naoružavanju postrojbi navedenim oružjem i streljivom širom Lijepe naše.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_02Na početku okruglog stola u ime organizatora skup je pozdravio tajnik UDVDR, podružnice Koprivničko-križevačke županije Damir Vuković. Sudionici skupa bili su: dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR i profesor na Hrvatskim studijima te dr.sc. Ivica Hrastović, umirovljeni pukovnik HV. Hrastović, koji je niz godina bio načelnik katedre za vojnu povijest na HVU „Petar Zrinski” u Zagrebu, predavao vojnu povijest nižim i višim časnicima kao i kadetima – budućim pilotima na Fakultetu prometnih znanosti, govorio je na temu „Pad 32. korpusa JNA“. Ivana Sučec Trakoštanec, bivša saborska zastupnica u Hrvatskom saboru, u vrijeme tih sudbonosnih događanja u rujnu 1991. u Križevcima je obnašala dužnost predsjednice Izvršnog vijeća, a govorila je na temu „Općina Križevci – Uloga Kriznog štaba u oslobađanju vojnih objekta JNA u Križevcima“.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_03Božidar Štubelj, tadašnji zapovjednik PP Križevci, a sada aktualni zamjenik Ministra u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u Vladi RH, govorio je na temu „Doprinos križevačke policije u oslobađanju vojnih objekta JNA u Križevcima“, dr.sc. Jakša Raguž, iz Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, u zvanju je stručnog savjetnika i područje istraživanja mu je Domovinski rat, govorio je na temu „Situacija u objektima i postrojbama JNA u Križevcima i Koprivnici 1991. godine“. Nikola Gregur, tadašnji predsjednik KŠ Koprivnice, govorio je na temu „Uloga Kriznog štaba u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici i okolici“. Krešimir Papac, tadašnji zapovjednik PP Koprivnica, govorio je na temu „Uloga koprivničke policije u oslobađanju u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici i okolici“. pk. Milan Jurić izlagao je o ulozi ZNG u oslobađanju vojnih objekta u Koprivnici. Moderator okruglog stola je bio mr.sc. Đuro Škvorc, umirovljeni pukovnik HV-a.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_06Na području Koprivničko–križevačke županije u proteklih 22 godine od oslobađanja vojnih objekata nikada nije napravljen okrugli stol gdje bi neposredni sudionici, ali i znanstvenici progovorili o značaju oslobađanja vojnih objekata na području županije, koja je tada administrativno pripadala zajednici općina Bjelovar, a vojno se nalazila u sklopu 32. korpusa JNA. Do sada su o navedenom segmentarno  pisali dr.sc. Ivica Hrastović, dr.sc. Ivica Raguž i mr.sc. Đuro Škvorc. Provedena su i raščlambe o navedenom krajem 90-ih u GSHV, koje još nisu dostupne javnosti zbog oznake stupnja povjerljivosti. Predviđeni okrugli stol trebao bi razjasniti neke nedorečene stvari vezane uz navedeno. Tako su oruđa, oružje i streljivo kao i ostala materijalno tehnička sredstva koja su pala u hrvatske ruke u rujnu 1991. na području županije, bila su neprocjenjiva u zaustavljanju agresora na Republiku Hrvatsku u trenutku kada takvih sredstava nije bilo ili ih je trebalo tražiti na kapaljku, a osobito u vremenu embarga na uvoz svih vrsta oružja i vojne opreme Hrvatskoj.

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_04Ovaj okrugli stol treba pomoći u sagledavanju neposredne ratne situacije u rujnu 1991., s akcentom  na značaj navedenih sredstava u zaustavljanju neprijatelja na bojišnici ali i u naoružavanju novoformiranih postrojbi na području županije koje se tada upućuju na pakračko i novljansko bojište, a nešto kasnije na istočno bojište. Cilj projekta je također približiti doprinos građana Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu, važnost dati oslobađanju vojarni, skladišta oružja i streljiva u drugoj polovici rujna 1991. te istaknuti njihov značaj u naoružavanju postroji navedenim oružjem i streljivom širom Lijepe naše, učešću policajaca u prvim danima rata 1991., ali i učešću i doprinosu pripadnika postrojbi županije (117. br. „R“, 15. MPOAD-a, 13.POtrd-a, 15.POtrbr, 145.TG-e, 61. Lad PZO Koprivnica) u oslobađanju okupiranih krajeva od okupatorske vojske (JNA, Vojske RSK, Vojske RS i paravojnih postrojbi).

UDVDR_KCKZZ_Vlado_Radotovic_05U sklopu projekta Ministarstva branitelja održat će se još dva okrugla stola i to „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.–1995.“ u Križevcima 15.11.2013. i „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1991.-1995. s osvrtom na policijsku postrojbu Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“, koji će se održati u Đurđevcu u svibnju 2014. Za okrugle stolove smo predviđeno je učešće eminentnih poznavatelja tih događanja, neposrednih sudionika, ratnih zapovjednika i znanstvenika koji se bave tom tematikom, kao i predstavnika civilne vlasti.

wpDiscuz