Tečajevi esperanta četvrtu godinu zaredom

esperanto_black_by_kidarias01-d3kijx0Esperantsko društvo “Estonteco” Križevci u suradnji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci organizira besplatnu radionicu “Esperanto i jezična ravnopravnost”, koja će se od 15. do 20. srpnja 2013. održavati na studijskom odjelu knjižnice. Za početnike je predviđen termin 18-19 sati, za nastavljače 19-20 sati, a radionicu će voditi profesor Krunoslav Puškar, predsjednik Esperantskog društva. Polaznici će savladavati kratke lingvističke osnove te na kraju radionice pisati provjeru znanja i dobiti diplome. Prijave su moguće osobno u knjižnici, telefonom na 711-298 ili e-poštom. Ovaj projekt financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Esperanto je najlakši jezik (za učenje) na svijetu. Velik dio esperantskih riječi lako je prepoznatljiv i lagan je za učenje jer su korijeni riječi najčešće latinski. Mješavina je, naime, pretežito romanskih (talijanski, španjolski, francuski), germanskih (engleski, njemački) i slavenskih jezika. Zbog uvelike poznatog vokabulara esperanto je poznat po tome što često pomaže kod učenja drugih europskih jezika.

Esperanto govori do 2 milijuna ljudi u gotovo svim današnjim državama. Idealan je za prijateljstva s ljudima iz različitih zemalja. Mnogi od njih vole se dopisivati, drugi predlažu razmjenu gostoprimstva, treći nude besplatna noćenja u svojim domovima, četvrti traže partnera. Širom svijeta održavaju se tijekom godine stotine esperantskih susreta, uključujući velike skupove s preko 1000 sudionika. Za sudjelovanje u svim esperantskim skupovima nude se maksimalno povoljne cijene smještaja.

Na esperantu izlaze stotine časopisa, godišnje se izdaju deseci knjiga, neke radiopostaje imaju esperantske emisije, postoji velik broj internetskih stranica na esperantu, velik broj esperantista dostupan je na društvenim mrežama poput Facebooka i mreže Ipernity.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.