Bogata monografija o gradovima kontinentalne Hrvatske

U nakladi izdavačke kuće Veda iz Križevaca ovih je dana objavljena monografija Gradovi kontinentalne Hrvatske – Stil grada – tragovima identiteta hrvatskih gradova. Autor monografije je dr. sc. Zdenko Balog, a fotografije potpisuje Nikola Žulj. Ova monografija na otvoren i pristupačan način, pisana je znanstveno-popularnim stilom, predstavlja ono najbolje i najvrednije iz kulturno-povijesne i umjetničke baštine svih gradova kontinentalnih hrvatskih županija. Monografija sadrži više od 750 fotografija snimanih u razoblju od 2009. do 2012. godine, tako da je dokumentirano aktualno urbano i spomeničko stanje hrvatskih gradova.

Prvi dio knjige naslovljen je „Traganje za identitetom – Grad kontinentalne Hrvatske“. U njemu se pruža kratak no temeljit opis i interpretacija povijesnih okolnosti i silnica što su uvjetovale i oblikovale nastanak i razvoj hrvatskih kontinentalnih gradova. To uvodno poglavlje je dakle povijesni pregled, podijeljen na odlomke posvećene pojedinim razdobljima (antika, srednji vijek, rani novi vijek, itd.).

Glavni dio knjige je svojevrsna enciklopedija hrvatskih gradova. Abecednim redom svaki grad, od Belog Manastira do Županje, ima svoju natuknicu. Natuknice su komponirane prema preglednoj i logičnoj shemi – prvi spomen, zemljopisni smještaj, podrijetlo imena, osnovni momenti povijesnog razvoja ili opadanja, najznačajniji spomenici arhitekture i likovnih umjetnosti, etnografska baština, itd.
Knjigu su pregledali i napisali recenzije također stručnjaci iz svoga područja: dr. sc. Daniel Premerl sa Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i dr. sc. Davor Balić sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.