Štrajkala većina prosvjetara i medicinskih sestara

KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA – Većina škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija pridružila se štrajku, u nekolicini je samo dio zaposlenika održavao nastavu, a bilo je i onih bez prekida rada, sažetak je jutrošnjeg stanja u podravsko-prigorskim školama, kojeg smo doznali od zamjenika župana Ivana Pala. Kao što je bilo i za očekivati, najviše prosvjetara koji se nisu odazvali pozivu sindikata nisu njihovi članovi, no dožupan Pal kaže da ima i onih koji su odlučili održavati nastavu makar podržavaju sindikalne zahtjeve, ne želeći gubiti nastavne sate i djeci uskraćivati obrazovanje. A na pitanje tko je roditeljima bio uvjerljiviji, ministar savjetima da djecu šalju u školu ili sindikalci preporukama da ostanu kod kuće, dožupan Pal je rekao:

– Ha, prema mojem saznanju više su poslušali sindikate, ja to ipak kao dugogodišnji ravnatelj mogu reći jer nije ovo prvi štrajk. Iskusni roditelji nisu ni u kojem slučaju poslali djecu danas u školu jer znaju da u principu nastave neće biti, osim gdje su, recimo u križevačkoj Gimnaziji, prema mojem saznanju djeca bila obavještena o tome da će nastave svakako biti i tamo se nastava normalno i odvijala.

Pal dodaje da bi umjesto puno priče o jednom izgubljenom nastavnom danu bilo zgodno povesti jednu o prosječnom broju sati izostanka učenika s nastave na razini države. Naime, prema njegovom iskustvu, tijekom školske godine svaki učenik nakupi oko tri tjedna nedolaska na nastavu.

Štrajkali su i profesori u koprivničkim osnovnim i srednjim školama, dok je iznimka, baš kao i Učenički dom u Križevcima, bio Centar Podravsko sunce, s čijim se polaznicima radilo zbog njihovih posebnih potreba. Jedna od škola u koju nije došao ni jedan učenik, a svi se profesori odazvali štrajku upozorenja, bila je koprivnička Obrtnička škola.

– Štrajkamo zbog određenih prava koja nam pripadaju po starom kolektivnom ugovoru, odnosno zbog toga što vlada želi smanjiti određene dodatke – putne troškove, jubilarne nagrade, božićnice i tako dalje. Sve u svemu – smanjenje prava. Ja mogu reći za sebe, računao sam da bi to na godišnjoj razini bilo oko 10.000 kuna, podsjetio nas je na razloge prekida rada povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i predsjednik Štrajkaškog odbora Obrtničke škole Danijel Džambo.

Svi štrajkaši složno su odbili i naputak ministra obrazovanja da se sastavi popis djelatnika koji su sudjelovali u štrajku, a koju su bili dužni napraviti ravnatelji škola.

Osim prosvjetara štrajkale su i medicinske sestre i tehničari u Općoj bolnici.
– Štrajk je podržalo dvjestotinjak sestara, no moram napomenuti da to nije ukupan broj jer neke su samo deklarativno podržavale obustavu rada. Naime, naše je zanimanje takvo da pacijent mora biti na prvom mjestu, rekao je ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici Petar Stapar.
Također, i u ambulantama domova zdravlja bili su zbrinuti svi naručeni i hitni pacijenti. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.