Kreće 5. prebrojavanje bijelih roda

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i ove godine, 5. put zaredom, poziva na prebrojavanje bijelih roda jer želi skrenuti pažnju na njih kao indikatora stanja u kojem se nalazi priroda i utjecaj čovjeka na nju. Radi se o popularnoj i edukativnoj akciji sakupljanja podataka o populaciji bijelih roda u Hrvatskoj u kojoj mogu sudjelovati ljubitelji ptica i prirode cijele Hrvatske. Svake godine sudjeluje pedesetak volontera, uz podršku županijskih javnih ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti, a trenutno je poznato 80% lokacija gnijezda ove zakonom zaštićene vrste što olakšava njihovo praćenje. Predsjednik HDZPP-a Darko Podravec ističe da su dosadašnja promatranja ugrađena u diplomski rad profesora biologije i kemije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

 

Nakon seobe od oko 15.000km i prevladavanja mnogih opasnosti sa kojima se na tom putu redovito susreću, rode su se uspješno vratile u svoja gnijezda i diljem Hrvatske već su se izlegle mlade rode. Jedan par roda hrani sebe i svoje mlade nekoliko kilometara oko svoga gnijezda raznim kukcima, vodozemcima, gmazovima i malim sisavcima, prije svega u dobo očuvanim vlažnim livadama koje je njihovo prirodno stanište. Njihova staništa nalaze se u blizini većih i manjih vodotoka, ribnjaka i jezera.
– Ukoliko se u vašoj okolici smanjuje broj roda ili ih više nema možete pretpostaviti da su ostali bez izvora hrane i postaviti si pitanje zašto, te kakav će to utjecaj ima na vaš život, objašnjava Podravec.

Pošto su rode lako uočljive i pristupačne sudjelovati može svatko, do kraja srpnja. Ukoliko su mlade rode crnih kljunova dovoljno velike, dovoljno je pogledati ih kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Uočeno treba zapisati u obrazac i poslati ga na e-mail adresu HDZPP-a. Podatke možete poslati i SMS-om ili jednostavno nazvati na 091/7295-891.
– Svakako se nadamo da ćete u ovu akciju na razne načine uključiti i svoju rodbinu i prijatelje. Svako osmotreno gnijezdo dobiti će ime po promatraču, što će u vrlo kratkom roku biti vidljivo na internetskoj karti. Prema tome, natječite se!, zaključuje predsjednik Podravec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.