Pruga zvana čežnja ušla u plan za tekuću godinu

NO HŽ Infrastrukture prihvatio Poslovni plan u kojem se najavljuje. Dobro upućeni tvrde da gradnja famozne pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec nikada nije bila izvjesnija jer je jedini HŽ-ov projekt koji može ići odmah

Projekt izgradnje famozne pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec, koju u Bjelovaru zbog dugogodišnjih praznih obećanja već odavno zovu “pruga zvana čežnja”, ovih dana iznova je aktualiziran. Naime, Nadzorni odbor HŽ Infrastrukture prihvatio je Poslovni plan za 2012. godinu u kojem se uz ostale navodi i ovaj projekt. Je li to siguran znak i dovoljna garancija da bi uskoro doista mogli svjedočiti i “prvoj lopati” to zasad nitko ne želi potvrditi.

Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽ Holdinga u priopćenju potvrđuje da je Poslovni plan doista prihvaćen, no ističe da ga još treba usvojiti i Skupština HŽ Infrastrukture.
-Po usvajanju plana od strane Skupštine pokrenut će se postupci za realizaciju plana poslovanja, u što spada i osiguravanje potrebnih financijskih sredstava – znakovita je rečenica iz priopćenja iz koje se može iščitati da je kreditno zaduženje od 300 milijuna kuna, koje je bivša Vlada prošle godine dajući garancije odobrila HŽ Infrastrukturi za ovu prugu, zapravo davno potrošeno u neke druge projekte.

Opravdana sumnja

Danas je svima jasno da su Zlatko Rogožar, bivši predsjednik Uprave HŽ Holdinga, i Branimir Jerneić, također bivši prvi čovjek Uprave HŽ Infrastrukture, lani u srpnju šepureći se bjelovarskim kolodvorom zapravo izveli samo posljednji u nizu igrokaza za naivne, kojih su se Bjelovarčani u prethodnim godinama nažalost isuviše nagledali.

Unatoč toj opravdanoj sumnji u realizaciju tog projekta, dobri poznavatelji aktualnog stanja u HŽ Infrastrukturi uvjeravaju nas da pruga ovog puta sigurno ide te kao argument navode da od svih osam u Planu nabrojanih projekata jedino ovaj ima ishođenu svu potrebnu dokumentaciju. Nude i dodatni argument u kojem ističu da je od 257,5 milijuna kuna predviđenih, za prugu zvanu čežnja predviđeno 52 milijuna kuna.

Baš u tom iznosu vide potvrdu da će radovi sigurno krenuti u pravo u ovoj godini. Prema najnovijim procjenama izgradnja 12,7 kilometara duge pruge koja bi Bjelovarčanima putovanje do Zagreba skratila za 40 minuta, trebala bi koštati oko 270 milijuna kuna, no to je ipak samo procjena. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.