Predložene veće globe za nečišćenje dimnjaka u Križevcima: Tko zatvori vrata – 200 kn

KRIŽEVCI – Globu od 200 kuna platit će građani koji zatvore vrata dimnjačarima Komunalnog poduzeća i ne dopuste im čišćenje dimnjaka, predlaže se izmjenama Odluke o dimnjačarskoj službi i one o komunalnom redu.

Tako ih se želi potaknuti da dopuste čišćenje radi predostrožnosti od požara, jer je 30 kuna po dimnjaku jeftinije od globe. Jednogodišnje iskustvo u radu nove dimnjačarske službe pokazuje da treba ubrzati postupak naplate kazne, pa će to nakon prijave odmah pokretati komunalni redari. U nekim potkalničkim selima vlasnici kuća redom odbijaju dimnjačare uz obrazloženje da sami čiste dimnjake, uglavnom površno, o čemu govore požari na krovištima.

Veće globe od 1000 i 5000 kuna predviđene su za osobe i tvrtke, ako iz neopravdanog razloga ne dopuste čišćenje dimnjaka. Komunalno poduzeće zasad neće poskupiti čišćenje makar su cijene tih usluga veće u drugim gradovima, kaže direktor Goran Gregurek.

I dok su za nemarne građane, koji sebe i susjede izlažu opasnosti, predviđene globe od 200 kuna, masnija kazna od 500 kuna čeka one koji će sušiti rublje, posteljinu ili tepihe na balkonima i prozorima okrenutim prema ulici. U Odluci o komunalnom redu bit će, pak, gotovo neprovediva globa za vlasnike kuća koji u propisanom ruku ne urede vanjski dio zgrade, a sa čime se slaže i Anđelko Nervo, komunalni pročelnik.

Vezano

Komentari su zatvoreni.