Docent Rakamarić osvojio međunarodnu istraživačku nagradu SEIF

Prošli je mjesec objavljena još jedna potvrda međunarodnog uspjeha doc.dr.sc. Zvonimira Rakamarića, Križevčanina s doktoratom iz računarske znanosti s kanadskog Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji. Nekadašnji stipendist multinacionalne institucije Microsoft Research (MSR) među ovogodišnjih je deset dobitnika međunarodne nagrade Fondacije za inovacije u programskom inženjerstvu (Software Engineering Innovation Foundation, SEIF) koju je također pokrenuo MSR. U konkurenciji preko stotinu prijedloga, Rakamarić je nagradu osvojio za projekt “Analiza heterogenih konkurentnih programa”, koja mu, osim prestiža, narednih godinu dana donosi i sufinanciranje znanstvenog istraživanja na američkom Sveučilištu u Utahu, gdje kao docent počinje s radom početkom ovog lipnja.

 

Još prošle jeseni pisali smo o Rakamarićevom pozivu mladim inženjerima da se prijave za doktorski studij na njegovom sveučilištu i bave znanstvenim radom u području formalne verifikacije softvera. Nakon složene prijave i stroge selekcije, od ljeta će kao doktorski student kod Rakamarića početi raditi i Marko Dimjašević, diplomirani inženjer računarstva iz Križevaca, inače autor kolumni “Teknologija narodu” na portalu Križevci.info. Obojica su svoje prve informatičke korake prošli u nekad vrlo aktivnom informatičkom klubu pri Zajednici tehničke kulture Križevci, a sada će zajedno surađivati na uspostavi novog istraživačkog laboratorija u Salt Lake Cityju.

O ozbiljnosti posla koji Dimjaševića čeka svjedoči i činjenica da je već dobio zadatak sudjelovati na Googleovoj ljetnoj programerskoj školi, gdje mu Rakamarić mentorira na projektu za NASA-u, koji će obuhvatiti softversku provjeru modela za Android aplikacije. Dok će Rakamarićeva srednjoškolska generacija kroz tjedan dana obilježavati 15. godišnjicu kako su maturirali u križevačkoj gimnaziji, ovaj će međunarodno priznati stručnjak pet tjedana provesti na proputovanju Afrikom u privatnom aranžmanu, između radnih obaveza koje su mu završile u NASA-i i onih koje mu tek trebaju početi u Utahu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.