Kipar i učenici u snijegu napravili bistu izumitelja Marcela Kiepacha

Počast znamenitom Križevčaninu, “umnom čudovištu”. Igor Brkić s učenicima satima stvarao kip u spomen na mladog izumitelja žirokompasa i dinama, koji je poginuo na ruskom bojištu 1915. godine

Križevački kipar Igor Brkić, poznat po jedinstvenom oblikovanju neobičnih skulptura od drveta, izveo je novu “ludoriju”. Na Trgu Antuna Nemčića s učenicima OŠ Vladimir Nazor postavio je golemu bistu križevačkog izumitelja Marcela Kiepacha. Materijala za kip imali su ovih dana u izobilju, jer izgradili su ga od snijega.

Oblikovanje biste (za koju je Brkiću poslužila fotografija Kiepacha u časničkoj uniformi prije odlaska na front u Rusiju, gdje je 1915. i poginuo u 21. godini), trajalo je nekoliko sati, nakon čega su umjetnik i đaci mogli samo odahnuti i – utopliti ruke.

– Bista je u stilu velikih glava s Uskršnjih otoka, što je hommage ovom izumitelju, a akcijom se pridružujemo gradovima koji po trgovima imaju slične snježne skulpture – objašnjava Brkić, opisujući svoj čin kao “akcijsko kiparstvo koje brzo nestaje ali i brzo nastaje”. Uoči ovog djela, kao pripremu Brkić i učenici u srijedu su pred svojom školom izradili i postavili i – snježnu vjevericu.

Snježni Kiepach na trgu nastao je iz dva kubika snijega da bi finalna verzija, reći će autor, težila barem jednu tonu. Nalazi se uz vrtuljak s dinamom, napravljenim po uzoru na Kiepachov revolucionarni izum, a “društvo” mu u blizini radi i bista književnika Antuna Nemčića.

Marcel Kiepach bio je potomak veleposjedničke obitelji koja je ostavila veliki trag u Križevcima, a on sam izumio je žirokompas, dinamo, mali transformator i niz drugih, zbog čega je prozvan i “umnim čudovištem”. U svom gradu ima ulicu, ali nema “trajnu” bistu. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.