Bez glasova SDP-a usvojen proračun

KRIŽEVCI – S planiranim iznosom od 69,5 milijuna kuna, većina u križevačkom Gradskom vijeću predvođena HSS-om i HDZ-om izglasala je novi proračun, a očekivano, među rukama u zraku nije bilo oporbenih SDP-ovih. Predstavljajući prijedlog, pročelnik Darko Masnec uvodno je pojasnio da je novi financijski plan bitno smanjen u odnosu na ovogodišnji proračun.
– Moram reći da su prihodi od poreza u odnosu na 2011. godinu planirani za 6% manji, ukupno su svi prihodi smanjeni u odnosu na plan za 2011. za 7%, pomoći iz proračuna su za 20% manje, prihodi od imovine 25%, rekao je Masnec.

Ipak, restriktivan i oprezan pristup planiranju poslovanja gradske blagajne nije bio razlog oporbenog protivljenja prijedlogu. Prema riječima SDP-ove Nade Šegrt, da bi se uvjerili jesu li brojke u novom planu realne, prvo bi trebalo vidjeti kako je ostvaren ovogodišnji proračun.
– U obrazloženjima piše da je proračun rađen na bazi podataka o izvršenju proračuna od 1. do 10. mjeseca ove godine. Pred nama nema rebalansa proračuna i sad, ovih 7% smanjenja u odnosu na 2011. godinu, ne možemo procijeniti da li je to dovoljno smanjeno ili nije, kazala je Šegrt.

Njezin stranački kolega Ivan Knok zamjerio je predviđeni iznos izdvajanja za društvene djelatnosti.
– Nelogično je da u strukturi rashoda mi imamo 44% proračuna za društvene djelatnosti. To vjerojatno ni najbogatiji gradovi si ne mogu priuštiti, što znači da smo mi si dozvolili veliku potrošnju u ovim recesijskim vremenima, rekao je Knok.

No možda najzanimljivije pitanje imao je HDSS-ov Miroslav Mužević, a uputio ga je i SDP-ovoj oporbi i vladajućima iz HDZ-a, koji su nedavno bili protiv dolaska jedne građevinske tvrtke iz Zagreba kao prvog ulagača u poduzetničku zonu Gornji Čret.
– Prihodna strana je smanjena, sad me zanima koliko je na to utjecalo što smo već dva puta odbili jednog subjekta za gospodarsku zonu, koji je već mogao pridonositi preko svojih zaposlenih, preko svoje proizvodnje punjenju gradskog proračuna i koliko je to utjecalo na ove postotke koji malo plaše, kazao je Mužević.

Sva pitanja postavljena u raspravi ostala su bez odgovora jer je predsjednik Gradskog vijeća Roko Bašić odmah pozvao na glasovanje, a većina potvrdila prijedlog proračuna Grada Križevaca za 2012. godinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.