Stipendiranje novih 60 učenika za deficitarna zanimanja

KRIŽEVCI – Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije četvrtu godinu za redom povezuje potrebe na tržištu rada i mlade na početku školovanja za zanimanja. Kako bi ih potaknuli da se odluče za neku od deficitarnih struka pokrenut je sustav stipendiranja u kojem su kune udružili naši gradovi, tvrtke i obrtnici te Ministarstvo gospodarstva koje putem Obrtničke komore plaća gotovo polovicu potrebnog iznosa. Tako će novih 60 učenika tijekom školovanja primati 700 kuna mjesečno, a prije svečanog potpisivanja ugovora u križevačkoj Gradskoj vijećnici njihova buduća zanimanja pobrojala je stručna suradnica u komori za školstvo Melita Ivančić.
– U ovoj školskoj godini stipendirat ćemo učenike koji se školuju za zanimanja automehaničar, elektroinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, konobar, monter suhe gradnje, strojobravar, pekar, vodoinstalater, slastičar, i najveći broj učenika koje školujemo, za zanimanje zidar, objasnila je Ivančić.

Križevački Radnik već se dugi niz godina stipendiranjem bori protiv nestašice građevinaca, a tvrtka se odmah pridružila i sustavu koji predvodi Obrtnička komora županije, kazao je tajnik njezine Uprave Darko Jambreković.
– Naša tvrtka je ove godine osigurala 150 tisuća kuna za naš dio stipendija, koje se oplemenjuju sa stipendijama Ministarstva. Dakle, to je ono što vas čeka, 700 kuna mjesečno, plus osigurani praktični rad i zaposlenje, rekao je Jambreković.

U fondu za stipendije i ove je godine više od pola milijuna kuna; gdje smo na razini države kada su u pitanju stipendije za zanimanja koja nedostaju, pojasnila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić.
– Na pozicijama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva za stipendiranje bilo je oko 1,3 milijuna kuna, a čuli ste da je 218 tisuća došlo ovdje i matematika je sasvim jasna. Upravo je Koprivničko-križevačka županija i po tom iznosu i po broju stipendija prva županija u RH, pohvalila je Kraljić.
Čestitke na dobrom odabiru učenicima i roditeljima uputili su i domaćin potpisivanja, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg te župan Darko Koren.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.