Počelo suđenje Slavku Herucu (44) iz Križevčina zbog ubojstva majke

KOPRIVNICA – Nisam kriv i branit ću se šutnjom – kazao je 44-godišnji hrvatski branitelj Slavko Heruc u srijedu na suđenju zbog ubojstva majke Zdenke, koje se dogodilo u Križevčinama sredinom ožujka ove godine. Heruc je optužen da je s najmanje dva udarca gumenog hidrauličkog traktorskog crijeva usmrtio majku Zdenku. Phihijatarski vještak Drobac potvrdio je tešku duševnu bolest optuženog i istaknuo njegovu neubrojivost u vrijeme počinjenja stravičnog ubojstva.

Shizofrena psihoza

– Optuženik boluje od shizofrene psihoze i alkoholne ovisnosti s trajno podijeljenom ličnosti. U ovom slučaju konzumacija alkohola pogoršava tijek bolesti. U trenutku počinjenja kaznenog djela bio je neubrojiv, nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svojih djela. Postoji visoki stupanj vjerojatnosti da ponovi kazneno djelo i zbog toga postoji potreba za prisilnim smještajem u psihijatrijskoj ustanovi – kazao je sudski vještak kojeg je tijekom svog izlaganja Herucov branitelj Krešimir Papac propitkivao je li, zbog najteže dijagnoze duševne bolesti postavljene na psihijatriji koprivničke bolnice, postojala mogućnost da on i prije bude prisilno hospitaliziran te je li se tako možda mogla spriječiti tragedija.

Sjekira u ormaru

Vještak je odgovorio negativno zato što ambulantni liječnik ne može poslati na prisilno liječenje. Heruc tijekom liječenja nije pokazivao pogoršanje bolesti pa u desetogodišnjoj povijesti bolesti nije bilo potrebe za hospitalizacijom. Konobarica Ana Ivanek opisala je da se uoči ubojstva optuženik čudno ponašao, a obiteljski prijatelj Vladimir Lugomer rekao je da nije bilo nasilja u njihovim odnosima, osim jednom kada je sjekira ostala zaglavljena u ormaru. Na kraju svjedočenja rukovao se s ubojicom i poželio mu sreću.
Sestra Zdenka Heruc posvjedočila je da je majku našla u lokvi krvi i kako do tad njezin brat nije bio nasilan. Nakon suđenja popričala je s njim i kroz suze sve mu oprostila.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.