Umrežili se s Torincima i stekli nove europske prijatelje

Veza – Orehovčani na spoju s Talijanima. U OŠ “Sveti Petar Orehovec” Skypeom su s učenicima srednje škole u Torinu porazgovarali o kulturi i povijesti svojih sredina

Daleko od gradova gdje se službeno održava Europski tjedan, u OŠ “Sveti Petar Orehovec” u istoimenoj općini iznad Križevaca učenici su jučer već ušli u Europu. Posredovanjem programa Skype spojili su se s jednom srednjom školom u Torinu u Italiji i upoznali se s tamošnjim učenicima. Ema Tremski iz 8. razreda s Torincima je razgovarala o povijesti i kulturi toga grada, obrazovanju u Italiji, odgovarajući na njihova pitanja.

– Bilo je vrlo ugodno i zanimljivo, čak i smiješno, bili su nemirni pa ih je učiteljica smirivala – kaže Ema, koja je na zaslonu vidjela sve što se zbiva u učionici 1. razreda srednje škole u Torinu. U razgovoru na engleskom jeziku Orehovčani su doznali da talijanska škola nema kantinu (a oni imaju kuhinju), ali ima dvije dvorane (orehovečka još nema pa vježbaju u školskom hodniku).

Renata Tremski kaže da bi voljela posjetiti Torino i da joj je koristilo izražavati se na stranom jeziku, uz posredstvo prof. Jasne Bratić, jer nemaju često prilike govoriti engleski. Matija Višak bio je još konkretniji.
– Ovo je bilo lijepo iskustvo, a mislim da bi Skype trebalo više koristiti u nastavi, time bismo mogli razmjenjivati informacije i upoznavati se, kao sad s Talijanima. Ja bih išao tamo, a i oni bi mogli posjetiti nas i vidjeti ljepote Hrvatske – predlaže orehovečki đak.

Orehovečka i torinska škola povezale su se preko Pokreta fokolara u Križevcima, uz poticaj prof. Bratić i knjižničarke Stojanke Lesički.
– Bilo nas je u početku strah zbog tehničkih poteškoća, no nastavnik tehničkog Dario Višak sve je uspostavio pa smo se mogli svi dobro vidjeti i čuti. Naših je učenika bilo nekoliko, a u Torinu se predstavio cijeli razred učenika, s prof. Mariafrancescom Mollicom, a među njima ima i Filipinaca i drugih – kaže S. Lesički, objašnjavajući da je cilj susreta da učenici više doznaju o EU.

– Tijekom ovog tjedna imali smo pismeni kviz o poznavanju EU, čiji najbolji rješavači u petak usmeno odgovaraju na pitanja o poznavanju zastava država članica, a koje ćemo crtati na lica učenika. Bit će i pantomime – prof. povijesti Igor Frbežar tu će glumiti – te plesa, za što se pobrinuo prof. tjelesnog Saša Šikič. Proveli smo i radionice o brendovima određenih država. Za sve pobjednike osigurane su i poticajne nagrade – ističe knjižničarka u OŠ u Orehovcu, potvrđujući da je u cijelom projektu sudjelovalo oko 150 učenika viših razreda škole. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.