Građanima više, a gospodarstvu niže, jer i ondje vodu piju – građani

I Križevčanima skuplji računi za potrošenu vodu: Nakon 8.5 godina “vodostaja” cijena skače 10-ak % prema novom Zakonu o vodama. No, fiksni dio cijene za kućanstva i industriju bit će sad izjednačen

Prijavljeno nas je četvero, najviše smo trošili vikendom kad smo svi doma, pa nas je to mjesečno, s odvozom otpada i odvodnjom, zapadalo oko 150 kuna, ljeti i više – kaže jedan Križevčanin, koji živi u stanu od 60 kvadrata. On ulazi u prosjek građana kojima će uskoro, prvi put nakon rujna 2002., računi za vodu biti skuplji.

Prosječni porast 15 kuna

Zbog novog Zakona o vodama gradski distributer Komunalno poduzeće, koje vodu isporučuje i četirima općinama (ukupno 37.000 ljudi), diglo je cijenu vode za prosječno 10 posto.
– Nismo mijenjali cijene 8.5 godina, a svi ostali troškovi su porasli – cijena litre benzina tada je bila 4.2 a sad je 9.5 kn, inflacija je godišnje bila do 3 %… – objašnjava predsjednik uprave KP-a Goran Gregurek. Izrađene su kalkulacije i po Zakonu, kao drugdje u zemlji, određen fiksni dio cijene, kao paušal od 19 kuna za sve, i varijabilni, po kubiku 7.43 kn. Domaćinstvo od 4 člana za oko 20 kubika vode mjesečno imalo bi tako račun viši za 15-ak kuna, ovisno o tome imaju li u cijeni i usluge odvodnje i pročistača.

Cijena kubika sad je 9.24 kuna. No, onoliko koliko bi građani imali više, industriji bi bilo niže. Prema novom obračunu, s istim fiksnim iznosom, gospodarstvo, kojem je prostorni metar vode 12.36 kn, imat će manje račune.
– Bit ćemo vjerojatno jedini u državi koji ćemo prema direktivi EU izjednačiti cijene vode, jer nema smisla da neki knjigovodstveni servis plaća skuplje, a nema veze s industrijom – misli Gregurek, a gradonačelnik Križevaca Branko Hrg pojašnjava da je smanjenje cijene za industriju od 12 do 17 %.

Neka svi plate isto

Novost je i da u cijeni više neće biti 1 kuna za razvoj mreže, jer su za izgradnju novih sustava vodovoda izrađeni neki projekti koji dovode novac iz fondova EU. Komunalci i Grad kane cijenu izjednačiti na cijelom području, što, pak, znači, da će mještani Orehovca, Kalnika, Žabna i Gornje Rijeke imati i poskupljenje, sad im je kubik 5-7 kn. Time se želi postići solidarnost, da svi plaćaju isto, jer nije u redu, kažu Gregurek i Hrg, da građani plaćaju više.

Novi cjenik “bistrili” su gradski Savjet potrošača, te općine-suvlasnice KP-a, a mora i Gradsko vijeće. Križevčani, inače, piju, prema analizama, jednu od najčišćih voda u zemlji, a većina se crpi iz Vratna, s 430 metara dubine. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.