Učiteljevih 15 knjiga nedovoljno da nadmaši Friščićeve zasluge

Životna djela: Učitelj Antun Šramek bio je Friščićev “konkurent” za nagradu županije – Umirovljeni prosvjetni radnik iz Sv. Ivana Žabna izdao 15-ak knjiga o etnografiji, povijesti, arheologiji, a ni sada ne posustaje u aktivnostima

Nositelj je najvišeg priznanja za prosvjetu u Hrvatskoj – nagrade Ivan Filipović, bivši predsjednik Mesić odlikovao ga je Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvoju i ugledu RH, no nije bio dovoljno vrijedan da ga njegova Koprivničko-križevačka županija odabere za Nagradu za životno djelo, iako je već triput za nju bio nominiran.

Uvijek želi otkrivati

Antun Toni Šramek iz Svetog Ivana Žabna kod Križevaca je 84-godišnji umirovljeni učitelj, profesor, pisac.

– Učiteljsku školu završio sam 1947. i ondje sam cijepljen da ne budem samo predavač, već i prosvjetni radnik, i toga se i u 84. godini držim, intenzivno radim i ne mogu prestati – otkriva Šramek, kojeg je KUD Tomislav iz Žabna ove godine predložio za najvišu županijsku nagradu, no vlast je odlučila da je vrijeme da je dobije političar Josip Friščić.

Što sve Šramek nije radio, a da, kaže, ne zazvuči neskromno – dao zasaditi park sa 60 vrsta drveća, poticao gradnju igrališta, nove škole, razvijao vatrogastvo…, a vidljiv trag ostavio je iniciravši i etnografsku zbirku, sa 707 izvornih predmeta svetoivanjskog kraja. Uz to, plodan je autor, iza kojega je 15-ak djela o cijelom kraju.

– Priprema i skupljanje informacija za pisanje traje cijeli život, to radim za one koji žele imati spoznaju o vrijednostima svog identiteta – pripovijeda Šramek, pokazujući nam raskošna izdanja o kulturi Žabna i okolice, govedarstvu, izrekama, svatovskim običajima, znamenitostima zavičaja, arheološkim nalazima… reći će, “njegova istraživanja u kojima se uvijek vodi željom da otkrije nešto novo”. Tako je i 1971., kad se asfaltirala cesta u nedalekim Brezovljanima, otkrio obrise zemunica, čime su započela arheološka istraživanja naselja otprije 8000 godina, a koja i danas donose vrijedna otkrića.

Misle da sam egzibicionist

– Čovjek može mnogo učiniti u pokretanju aktivnosti u zajednici, a moje je da kroz knjige potičem ljude na čuvanje identiteta i kulture – navodi učitelj, kojemu ne nedostaje lucidnosti, pa žarko želi da mu ove godine izađe i nova knjiga, Djedove priče, sa zapisima iz prošlosti.

– Neki kažu da sam egzibicionist, “da besposlen pop i jariće krsti”, čak i lokalne vlasti (a načelnik iz HSS-a bio je i moj učenik) smatraju da samo pravim trošak, no smatram da, po onoj latinskoj, “ništa ne možemo protiv istine” – otkriva Šramek, poručujući da je jako tvrdoglav i uporan, jer bez toga, kaže, nema uspjeha.

 

Samo da netko obradi i spasi etnografsku zbirku

 – Ne težim priznanjima, ne mogu reći da Friščić nagradu županije nije zaslužio, tako je odlučeno – miri se Šramek. Pun je planova, želja mu je da etnografsku zbirku netko ozbiljno evidentira i obradi.

– Bojim se da će ti predmeti i dokumenti ili strunuti ili biti spaljeni jer se o njima nitko ne brine. A imali smo puno posla po podrumima i tavanima otkrivajući i autentične nošnje i određivali porijeklo svih eksponata – kaže Šramek. Izdavač njegovih knjiga, uz KUD Tomislav, bila je i općina Žabno, no s njima se, kaže, razišao zbog vrijeđanja njegova rada. I sad traži sponzore te dodaje da, koliko god ga u općini ne podržavali, uvijek na promocijama uzimaju njegove knjige i poslije ih dijele i njima se hvale. (VL)
 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.