Uvjetno osuđena jer je varala na poreznoj prijavi

Presuda: Snježana P. osuđena zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Kao porezna referentica ispostave Križevci u svojoj poreznoj prijavi kao uzdržavane članove obitelji lažno je nevela tri osobe. Na taj način, umjesto 526 kuna povrata poreza na koje je imala pravo, dobila je 5278 kuna.

– U moru zlouporaba koje se danas događaju, djelo za koje se vas teretilo izgleda beznačajno. Osim toga, cijeli novčani iznos, pa i više od toga, vi ste vratili i prije no što je iniciran ovaj kazneni postupak. Sve to kaže da ste djelo počinili u trenutku slabosti, koji je bio iniciran vašom ne baš sjajnom materijalnom situacijom te činjenicom da niste mogli otplaćivati kredit. Sve do tog trenutka vi ste bili dobar radnik, niste osuđivani i upravo zbog svega toga, ovo vijeće nije vam izreklo bezuvjetnu kaznu koju je tražio USKOK, nego uvjetnu zatvorsku kaznu – kazao je, među ostalim, Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom je poreznu referenticu Snježanu P. osudio na uvjetno na godinu dana i četiri mjeseca zatvora uz rok kušnje od tri godine. Izrečena joj je i zabrana obavljanja zvanja u trajanju od tri godine.

 

Snježanu P. teretilo se za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava. Prema USKOK-ovoj optužnici, kao porezna referentica ispostave Križevci 18. travnja 2007. u svojoj poreznoj prijavi kao uzdržavane članove obitelji lažno je navela tri osobe. Na taj način, umjesto 526 kuna povrata poreza na koje je imala pravo, dobila je 5278 kuna. Sav taj novac ona je i vratila, a što je učinila, otkrilo se 2009. kada je protiv nje podnesena anonimna prijava.

Ona se branila da nije učinila to za što je se tereti, no vijeće takvoj obrani nije vjerovalo. Sudac Horvatović u obrazloženju je naveo da su za ulazak u informacijski sustav trebale dvije lozinke, koje je samo optužena znala, da je upravo ona obrađivala poreznu prijavu osobe čije je članove obitelji navela kao svoje te da je iz arhiva nestalo rješenje o primitku poreza samo za tu godinu. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.