Križevački Perzeidi gledaju u zvijezde te uče o astronomiji

Samo im je nebo granica – Križevačka udruga zasad ima 20-ak članova, koji će se baviti praktičnim radom na terenu, ali i svim oblicima edukacije

U Križevcima su se pojavili – Perzeidi. Nakon višegodišnjeg entuzijastičnog promatranja i proučavanja zvijezda Ratko Matić i Antun Martinović i skupina zaljubljenika u astronomiji osnovali su Križevačku astronomsku udrugu Perzeidi, nazvavši je prema kiši meteora u kolovozu, kada su se i počeli sastajati. Cilj je udruge, kako je i istaknuto na osnivačkoj skupštini, promicanje, razvoj i unapređenje općeg znanja i kulture iz astronomije, astrofizike, astronautike te srodnih znanosti i tehničkih disciplina. Predsjednikom je postao Matić, a tajnikom Martinović, a oni i naglašavaju da Perzeidima može pristupiti svatko koga zanimaju takvi sadržaji.

Već raspolažu s više privatnih teleskopa i dalekozora, a opremat će se i dalje, te se baviti praktičnim terenskim radom, od promatranja i mjerenja nebeskih pojava te računalnog praćenja i obrade podataka prikupljenih promatranjem i mjerenjem, kao i svim oblicima edukacije (održavanje i organiziranje sastanaka, predavanja, tribina, izložbi, natjecanja, radionica…). Lokacije na kojima motre nebo su zasad su u mjestima Selanec i Stražinec blizu Kalnika, no moguće su i nove, gdje god je, kažu, jednostavan pristup, stabilno mjesto za teleskop, kao i minimalno svjetlosno zagađenje, odnosno da je nebo noću što manje obasjano svjetlima iz okoliša. To će im do daljnjega trebati biti zadovoljavajuće, budući da im se izjalovila zamisao o otvaranju zvjezdarnice na vrhu nove zgrade jedne križevačke srednje škole. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.