Predavanje Perzeida o teleskopima

Telescope_by_vladstudio_small.jpgTisućama godina ljudi su gledali u nebo, a tek je Galileo prvi upotrijebio primitivni teleskop za tu svrhu i ubrzo otkrio Sunčeve pjege, Saturnov prsten i četiri Jupiterova mjeseca. Teleskopi su se time pokazali kao vrlo koristan alat za promatranje nebeskog svoda. Danas teleskopi po dimenzijama zauzimaju cijele zgrade, a kako bi premostili najveću prepreku – Zemljinu atmosferu – neki se lansiraju na umjetnim satelitima u Zemljinu orbitu.

Jedan od najpopularnijih takvih teleskopa zasigurno je Hubbleov svemirski teleskop koji je znanstvenicima omogućio nebrojene spoznaje, a širu javnost fascinirao prekrasnim fotografijama najdaljih i najtajnovitijih svemirskih objekata.

Teleskope ne koriste samo znanstvenici, već su oni neizostavni dio opreme i astronoma amatera, ali i svakoga tko želi sam uroniti u tajne svemira iz svog dvorišta. Stoga vas astronomska udruga “Perzeidi” poziva na predavanje s diskusijom na temu “Teleskopi” u kojoj ćete saznati ponešto o teleskopima i njihovom korištenju. Naši rezidentni stručnjaci rado će odgovoriti na sva vaša pitanja, također imat ćete priliku uživo vidjeti neke od malo skromnijih primjeraka teleskopa.

Predavanje će se održati u petak, 2. ožujka, u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma s početkom u 19:15 sati. Predavanje će voditi Antun Martinović. Ulaz je slobodan!

hs_2004_45_a_large_web_small.jpg

Vezano

Komentari su zatvoreni.