J. Čapalija: U našoj županiji gotovo 8.000 nezaposlenih

KRIŽEVCI – Dok se prije godinu dana broj nezaposlenih u Podravini i Prigorju polako spuštao prema brojci od 6.000, kraj veljače približio nas je ukupnom broju od gotovo 8.000 osoba prijavljenih u HZZ-u. Gospodarska kriza u godinu dana produžila je popise nezaposlenih u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje za 29%.
– U sve tri ispostave Područne službe danas bilježimo ukupno 7.915 nezaposlenih, dok smo prethodne godine krajem veljače zabilježili 6.129 osobe, navela je pročelnica Područne službe HZZ-a Jadranka Čapalija.
Najveći postotni porast služba bilježi u Križevcima i to za 69,6%, u Đurđevcu za 22,4%, a u Koprivnici za 19,7%. U brojkama, trenutno je na području Ispostave zavoda za zapošljavanje u Koprivnici evidentirano 3.984 nezaposlenih osoba, na području Đurđevca 2.123 te na području Križevaca 1.808 osoba.
Djelatnosti iz kojih dolazi najviše nezaposlenih su prerađivačka, trgovina i građevinarstvo, no iako se u njima najviše i zapošljavalo, ulasci u evidencije Zavoda za zapošljavanje daleko premašuju broj novozaposlenih.

Iako za svega devet osoba, broj muškaraca bez radnog odnosa prvi je put nakon dužeg vremena veći od broja žena, a pročelnica J. Čapalija kaže da bi se svjetlo na kraju tunela moglo nazrijeti u podatku da se ulazak u evidencije HZZ ipak smanjuje. U odnosu na prošli mjesec, kada je u evidenciju ušlo čak 925 osoba i to većinom zbog prestanka radnog odnosa, taj broj je u veljači manji za 300-tinjak osoba. Također, broj onih koji su sa Zavoda za zapošljavanje otišli na nova radna mjesta, u veljači se prema siječnju udvostručio, podvukla je pročelnica Čapalija, a nadu da bi se poduži niz loših vijesti trebao prekinuti daje joj još nekoliko činjenica. Naime, očekuje da će 200-tinjak osoba, kao i prošlih godina biti zaposleno na skorim sezonskim poslovima, poput primjerice u turizmu, slijede javni radovi, a u provedbi je i Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja.

Neki od naših nezaposlenih sugrađana u dobi od 15 do 29 godina, čiji je popis u Zavodu za zapošljavanje dugačak 2900 imena, najavila je pročelnica Čapalija, možda svoju priliku dobiju na skorom, 4. sajmu poslova naše županije. Posvećen mladima na tržištu rada, Sajam će se održati u koprivničkom Domu mladih u utorak, 30. ožujka.

Vezano

Komentari su zatvoreni.