Križevački izdavač objavljuje foto-monografiju o ušću Mure koprivničkog autora

Izdavača kuća “Veda” iz Križevaca nedavno je izdala novu knjigu koprivničkog biologa Gorana Šafareka “Ušće Mure – hrvatska Amazona”, čija će se službena promocija održati u četvrtak 4. ožujka 2010. u Gradskoj vijećnici u Koprivnici s početkom u 19 sati. Knjigu će predstaviti ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije Siniša Golub, izdavač i urednik knjige Nikola Žulj te sam autor. O proglašenju Regionalnog parka Mura-Drava govorit će mr.sc. Hrvoje Stunković iz Ministarstva kulture, a čitavu promociju će voditi Helena Hećimović. Knjigu će zainteresirani moći kupiti po posebnoj promotivnoj cijeni.

– 2010. je proglašena godinom biološke raznolikosti, a kako je očuvana, prirodna rijeka izvorište biološke raznolikosti, tako nema boljeg načina obilježavanja godine biološke raznolikosti od promoviranja knjige u kojoj je svo bogatstvo biološke raznolikosti Ušća Mure u Dravu dokumentirano umjetnički dojmljivim fotografijama i tekstom u monografiji na kojoj nam drugi krajevi Hrvatske mogu samo zavidjeti, ističe u objavi za javnost urednik izdanja Nikola Žulj.

Biolog i sezonski istraživač tropskih krajeva, 33-godišnji Goran Šafarek je ujedno i jedan od vodećih hrvatskih fotografa i pisaca. Dokaz tome su preko 200 članaka s autorskim fotografijama i tekstovima u vodećim hrvatskim časopisima: Meridijani, svjetski poznati National Geographic i GEO te gotovo svi ostali iz prirode i znanosti. Diplomirao je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kojemu se i zaposlio kao znanstveni novak – asistent. Radio je na znanstvenom istraživanju fitoplanktona Jadranskog mora. Sudjelovao je na projektu Jadran (Hrvatski nacionalni monitoring program Jadranskog mora). Bio je član uredništva znanstvenog časopisa Acta Botanica Croatica.
Uz to što je jedan od najljepših nizinsko-riječnih lokaliteta u Hrvatskoj, Ušće Mure u Dravu predstavlja osobiti fenomen kojim se Hrvatska može podičiti pred cijelom Europom. Tome svjedoči čak pet razina zaštite: posebni rezervat, Nacionalna ekološka mreža, Regionalni park, Rezervat biosfere i buduća Natura 2000 (kategorija EU).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.