Jedna turistička zajednica za grad i četiri općine?

KRIŽEVCI – Jedna od tema o kojoj je raspravljano na sjednici Odbora Podžupanijske organizacije HSS-a Križevci bile su novosti koje je donio novi Zakon o turističkim zajednicama. Osim što po njima čelnici lokalnih samouprava i županija postaju i predsjednici Turističkih zajednica na svojem području, Zakon je odredio i da te zajednice moraju imati svoj prostor te plaćene profesionalce, direktore Ureda.
– Što znači da moraju imati osigurane najmanje prostorne uvjete, što i ne bi trebao biti problem, ali moraju imati i osigurana sredstva za plaće direktora Turističke zajednice, koji je visoke spreme, sa određenim iskustvom itd., što znači da je to nekakvih 100.000, 150.000 kuna koje bi svatko morao imati osigurane u početku, riječi su čelnog HSS-ovca Križevaca i gradonačelnika Branka Hrga.

Siromašnije općine teško da si mogu priuštiti takve izdatke, a opet, malo je vjerojatno da bi direktori zajednica u takvim sredinama uspijevali zaraditi plaće kroz redovitu djelatnost. Rješenje, kaže Branko Hrg, moglo bi biti u dokumentu koji je još pred nekoliko godina prihvatilo križevačko Poglavarstvo i Gradsko vijeće, a zove se Strategija razvoja turizma križevačko-kalničke regije.
– To je u stvari bazni dokument za ovo što smo sada raspravljali na Podžupanijskoj organizaciji HSS-a. Namjera je da probamo se oformiti kao jedan Turistički ured, kadrovski pojačan, za cijelo ovo naše područje Križevaca i četiri okolne općine, kaže Hrg.

Da bi to bilo najbolje rješenje složili su se načelnici općina i predsjednici stranačkih ogranaka, a koordinacija poslova pripala je upravo Branku Hrgu. On je već zatražio konkretne organizacijsku pomoć od županijske Turističke zajednice, te vjeruje da će neke općine zadržati svoja turistička društva, u kojima će se osmišljavati programi, a provodit će ih kao nova, regionalna, Turistička zajednica Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.