M. Belani: ‘Prava smo klapa sa zdravim sportskim rivalitetom’

Povodom početka gradskog prvenstva u šahu za ovu godinu te prošlogodišnjeg plasmana križevačkih seniora u II. šahovsku ligu, razgovarali smo s predsjednikom ŠK Križevci Marijanom Belanijem. To je također bila prilika za razgovor o klupskim planovima za budućnost organiziranog bavljenja šahom u Križevcima, kvaliteti igračkog kadra, uvjetima rada i podršci lokalne te šahovske zajednice.

Kž.info: Gospodine Belani, prošlog je vikenda krenulo šahovsko prvenstvo Križevaca. Koliki je odaziv i kakva je konkurencija ove godine?
Belani: Ovogodišnje prvenstvo Grada okupilo je 12 sudionika. Mlade „lavove“ predvodi branitelj naslova Jan Bjeličić, a tu su još Mišel Bertusi, Antonio Radić i Robert Dušak, te tek nešto stariji braća Josip i Goran Martić. Sljedeću grupu čini nas nekoliko „starih“ – Garac, Belani, Kušec i otac Martić. koji držimo da još nismo rekli posljednju. Listu zaokružuju dvije mlade dame – Andrijana Horžić i Natalija Krsnik. S posebnim zanimanjem očekuje se nastup, nakon višegodišnje pauze, Andrijane Horžić. Mi smo u klubu prilično sigurni da bi Andrijana već kucala na vrata reprezentacije da nije bilo pauze.
Držim da smo okupili respektabilan sastav i očekujem uzbudljive i zanimljive borbe. Da su nam se odazvali Robert Šanta, Tihomir Komljenović i još neki, mogli smo imati najjači turnir u novijoj povijesti šaha u Križevcima.

Kž.info: Prošlogodišnjeg gradskog prvaka u šahu Jana Bjeličića čitatelji portala Križevci.info proglasili su osobom 2009. godine, a i vaši sportski uspjesi kotiraju među top pet događaja u Križevcima. Kako to komentirate?
Belani: Više sam nego zadovoljan rezultatima vaše ankete. Vaši čitatelji očito znaju da je Jan i odličan učenik (maturant), talentirani sportaš (košarka, stolni tenis, nogomet), i da je ono što obično definiramo pojmom „super dečko“. Vjerojatno manje znaju da Jan uredno nastupa i za juniorsku ekipu, ranije i kadetsku, da nikada nije izostao s meča i da je u posljednje dvije godine osvojio najviše bodova za naš klub.

Kž.info: Od prošlogodišnjih uspjeha vrijedi izdvojiti po prvi puta osvajanje županijskog kupa te plasman seniora u višu ligu. Kao kapetan seniorske ekipe, kako ste zadovoljni postignutim?
Belani: Mala korekcija, to je nama drugi slučaj osvajanja županijskog kupa, ali prvi puta da smo se plasirali na finalni turnir (top32 ekipe) koji se odvijao u hotelskom naselju Solaris gdje se u elitnoj konkurenciji nismo osramotili. Također, prvi puta u povijesti naša ekipa je s maksimalnim brojem pobjeda u trećoj ligi, te dvostrukom pobjedom u kvalifikacijama izborila plasman u drugu šahovsku ligu. Moram napomenuti da je naša ekipa jedini županijski predstavnik u drugoj šahovskoj ligi, a čini mi se i jedini križevački sportski klub u tom rangu. Budući da smo u sportskom smislu nadmašili najoptimističnija očekivanja, pitanja o zadovoljstvu postignutim čine se pomalo izlišnim. Međutim, ono što me stvarno oduševljava, pa dopustite i malo neskromnog ponosa, jest činjenica da smo sve to postigli vlastitim snagama (domaći dečki i cure), s malo novaca, da smo kao ekipa „prava klapa“ sa zdravim prijateljskim, sportskim rivalitetom.

Kž.info: Kakva je vaša uloga kao kapetana šahovske ekipe, što konkretno radite?
Belani: Kapetan ekipe sastavlja ekipu, dakle odlučuje koje će igrače pozvati i koju će ploču koji igrač igrati. U prošlim vremenima potpuno slobodnog postavljanja sastava ekipe imali smo stalno nadmudrivanje kapetana i nerijetko je to bilo presudno za rezultat. Danas je taj utjecaj manji iz razloga što možemo špekulirati samo unutar 100 rejting bodova i što se prije natjecanja prijavljuje osnovni sastav koji vrijedi za cijelo natjecanje. Važna uloga kapetana je u slučajevima ponuda odnosno prihvaćanja ponude remija. Kapetan se obavezno konzultira što je predviđeno pravilima. Tada ste u situaciji da u kratkom vremenu (a još igrate i vlastitu partiju) procijenite stanje na ploči, stanje u meču, stanje na tablici i još ponešto. Nakon donošenja odluke moguća su tri odgovora igraču: Može; Ne može; Sam odluči.

Kž.info: Čime se rukovodite u sastavljanju ekipe?
Belani: Odlukom predsjedništva kluba osnovni uvjet da netko bude u sastavu prve ekipe je nastup na prvenstvu kluba, odnosno u našem slučaju na prvenstvu grada. Uspjeh na tom prvenstvu čini oko 50% kriterija za ulazak u prvih 6. Drugi kriterij (30%) je svakako osobni rejting. Zadnjih 20% ostaje u sferi diskrecijskog prava kapetana ekipe. To pravo koristio sam za „ubacivanje“ klinaca. Oni u prvoj godini redovito budu „topovska hrana“, ali već u trećoj sezoni postaju udarne ploče i nezamjenjivi prvotimci. To je dosadašnje iskustvo, prvo s Bjeličićem, kasnije s Bertusijem, slijedi Dušak i s takvom praksom namjeravam nastaviti.


 

Kž.info: Šahovski klub spada pod djelokrug Zajednice športskih udruga Križevci, ali i Hrvatskog šahovskog saveza. Kakva je podrška ovih tijela?
Belani: Odnos s Hrvatskim šahovskim savezom je jasno definiran i transparentan. Mi imamo svoje financijske obaveze vezano za registraciju igrača, sudaca i takmičenja. Također imamo obavezu slijediti pravilnike i odluke HŠS u organizaciji svojih aktivnosti. Kada neki od naših igrača ostvare prava nastupa na europskom ili svjetskom prvenstvu, kao prije dvije godine Bertusi i Dušak, tada savez preuzima sve troškove vezano za to.
Temeljem Zakona o športu mi smo i dio Zajednice športskih udruga Križevci, što je model preko kojeg lokalna uprava prati rad udruga te sudjeluje u financiranju istih. Nije tajna da su šahisti, i to ne od danas, na margini interesa te sustavno zapostavljani. Definitivno postoji ogroman nesklad između ulaganja i ostvarenih rezultata po vrstama sportova. Samo jedan nogometaš NK Križevci košta godišnje više novaca nego troši čitav šahovski klub. Mi smo u prošloj godini potrošili 40.000 kuna od čega smo od Zajednice dobili 17.000 kuna. Ono što nas žalosti je činjenica da u Zajednici ne postoje transparentni i jasni kriteriji za raspodjelu tog dijela proračunskog (zajedničkog) novca, pa mnogo štošta ovisi o raspoloženju ili o (zlo)volji pojedinaca.

Kž.info: Osim što ste predsjednik križevačkog kluba, jednaku dužnost obnašate i u Šahovskom savezu Koprivničko-križevačke županije. Kakav je rejting naših šahista na nacionalnom i međunarodnom planu?
Belani: Svjetska šahovska organizacija, a tako i HŠS, uredno dva puta godišnje objavljuju tzv. rejting listu. Ima nas nekoliko Križevčana u top300 u Hrvatskoj. Sada mi se nameće pitanje bi li onaj nogometaš iz prethodnog odgovora ušao u top3000 u Hrvatskoj. Ono što je bitnije od rejtinga je činjenica da već godinama osvajamo pojedinačna županijska prvenstva u svih 12 kategorija (do 9, 9-11, 11-13, 13-15, 15-17, 17-19) u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naši igrači uvijek igraju zapaženu rolu na državnim prvenstvima, što je kuliminiralo i s dva naslova (Bertusi, Dušak). Vjerujte da se u Hrvatskoj jako dobro zna za igrače iz ove županije, pa tako i iz Križevaca.

Kž.info: Od osnutka 2000. godine pri klubu djeluje i Šahovska škola, za naobrazbu mladog igračkog kadra, koju vodi Borislav Vidović, a treninge su dolazili održavati i ruski velemajstori. Koliko je važan rad s mladima?
Belani: Odgovor na ovo pitanje djelomično je već sadržan u prethodnom odgovoru. Činjenica je da se Boris Vidović razvio u izuzetno kvalitetnog trenera i pedagoga koji može svakog mladog igrača, uz uvjet da on to želi i da radi, dovesti do prve kategorije, s rejtingom 2000. Ono što malo ljudi zna je činjenica da Boris Vidović svoju školu, kroz više grupa, već godinama vodi bez ijedne kune naknade. Osobni entuzijazam i volonterstvo je zajednički nazivnik za šahovske radnike u Križevcima. Točno je da je Boris već nekoliko puta proglašen sportskim djelatnikom godine u našem gradu, ali više ga niti ne nominiramo, i to na njegovu želju.

Kž.info: Budući da sami više niste u „cvijetu mladosti“, koliko još mislite biti aktivni i koje su vam ambicije?
Belani: Trenutno se moja aktivnost odvija u tri vida: šahovski radnik, kapetan ekipe i igrač. Šahovski radnik (i predsjednik) postao sam silom prilika. Obje moje predsjedničke uloge su latentno na dispoziciji i tu nemam baš nikakvih ambicija. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti iznači adekvatne (i bolje) zamjene. Kapetan ekipe ću biti sve dok to žele moji suigrači. Kao igrač ostat ću tu, nadam se, još jako dugo. Ove sezone konačno napuštam prvu ploču i želja mi je u kratko vrijeme završiti na šestoj, ili na klupi za rezervne igrače. To bi sveukupnoj mojoj aktivnosti kroz dugi niz godina dalo puni smisao.

Kž.info: Gospodine Belani, zahvaljujemo na ovom intervjuu, ukoliko želite još nešto istaknuti sad je prilika.
Belani: Pa imam potrebu javno predstaviti i preostala četiri naša igrača.
Na 3. ploči je Mišel Bertusi, učenik prvog razreda gimnazije. Već ima titulu prvaka Hrvatske i sudionik je svjetskog prvenstva. Pravi je “šahovski dragulj” koji može pobijediti svakoga, ali još ima previše oscilacija.
4. ploča je Slavko Martić, čovjek koji ima jednu titulu prvaka grada. Radi kao kondukter na željeznici, a u slobodno vrijeme daje instrukcije iz matematike srednjoškolcima i ponekim studentima. I još, možete li to zamisliti, to radi besplatno.
Na 5. ploči je Marijan Garac, profesor matematike i naš najstariji član. Skroman, samozatajan i pouzdan, čovjek s kojim je pravi užitak razmjenjivati misli, i ne samo o šahu.
6. ploča je Antonio Radić, unuk starog križevačkog majstora Ante Krnjića. Dvadesetdvogodišnji student u kojeg ovaj klub ni zajednica nisu uložili niti lipe. Samo se pojavio, samouk i osebujnog stila. Brzo napreduje, na najveće veselje svog bolesnog djeda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.