Auto-Info: Mercedes CLK 220CDI

Mercedes je samo jedan, sve ostalo su automobili. Eh, da mi je kuna za svaki put kad sam to čuo… 🙂 Mercedes je na ovim prostorima kralj. Kada bi pitao prosječnog Hrvata koji bi automobil najviše želio na svijetu, siguran sam kako bi Mercedes uvjerljivo odnio prvo mjesto, pogotovo ako bismo ispitivanje ograničili na stariju populaciju. Na drugo mjesto bi vjerojatno zasjeo Golf… Kada mi se ponudila opcija testiranja Mercedesa CLK, prihvatio sam ju za velikim zanimanjem – što to Mercedes nudi da ga svi tako poštuju i ima li uopće današnji Mercedes to nešto što ga izdvaja od ostatka automobila?

Kvaliteta izrade, udobnost, vrhunska tehnologija, sigurnost, trajnost, smirenost u vožnji, sve su to odlike koje očekujemo od jednog Mercedesa. To je i razlog zašto on može tražiti (i dobiti) znatno više novaca i od direktne konkurencije za (na papiru) možda ne baš toliko bolji automobil. Pruža li Mercedes zaista svojem vlasniku više?
Gledam automobil na parkiralištu, prvo što mi upada u oči su ogromni bušeni diskovi i oznaka Avantgarde koji zajedno bude u meni osjećaj strahopoštovanja. Dobivam ključ, otključavam auto, povlačim kvaku, staklo vozačkih vrata se malo spušta, staklo koje se veže na njega se pomiče malo prema stražnjem kraju vozila – sve se to obavlja u djeliću sekunde koliko vam je potrebno za povlačenje kvake i otvaranje vrata. Sve to zato što automobil nema B nosač što osim estetskih razloga nudi i nenadmašnu preglednost smanjujući tzv. mrtvi kut na apsolutni minimum.

Prvo što upada u oči kad sjednete u automobil je izrazito niska vozačka pozicija što je meni osobno odlično, ali nisam baš siguran kako će se svidjeti starijoj populaciji. Na stražnju klupu teško ćete ugodno smjestiti dvije odrasle osobe, ali to je tako i kod konkurentskih modela pa tu nema mjesta prigovoru. Naravno, kvaliteta je na najvišem nivou i unatoč starosti od gotovo 4 godine (a samo 15.000 km na “satu”) nema ni najmanjih tragova da je netko ovaj automobil vozio prije nas. Zamjerku upućujem velikom broju “praznih” dugmadi koje vjerojatno u maksimalnoj opremi nude tehnologiju za primjenu koje je potrebna diploma sa FER-a, no ovdje toga nema (možda i bolje) pa je automobil vrlo jednostavno voziti.

Okrećemo ključ, pod poklopcem motora pali se 2.1-litreni četverocilindarski motor koji se sa svojih 150KS krije iza oznake CLK 220CDI. Uz malo proklizavanja (snijegom prekrivena podloga) krećemo na probnu vožnju. Udobnost je kao što smo i očekivali na zavidnom nivou – unatoč 18 inčnim naplatcima i sportskom karakteru vozila, prelazak preko rupa i ležećih policajaca nije ništa neudobniji od osjećaja kada to isto činite sa nekim SUV-om. Smirenost u vožnji je također izvrsna, automobil klizi cestama uz minimalnu razinu buke sa ceste ili od motora, te nije nimalo čudno što kažu kako vožnja u Mercedesu vozačima spušta puls za nekoliko otkucaja u minuti. Naravno, nije to svima cilj, neki žele apsolutno suprotan efekt, ali takvi neka potraže ovaj automobil sa AMG oznakama na “repu”. Mjenjač je odličan, kratkih preciznih hodova ne traži dugo privikavanje i omogućava iznimno brza prebacivanja između stupnjeva bez ikakvih zapinjanja i zacukavanja. Unatoč tome, mišljenja sam kako bi automatski mjenjač bio primjereniji ovom tipu vozila kojem je primarni cilj prevaljivanje velikog broja kilometra bez umora.

Jedinu veću zamjerku uputio bih volanu. Iako je iznimno precizan i omogućava ovom inače smirenom automobilu prolaženje zavoja kao od šale, smatram kako je pretežak. Po mom mišljenju trebao bi imati opciju «servotronic» s kojim bi se manevriranja na malim prostorima i uparkiravanja znatno olakšala.

Više na www.auto-info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.