Povratak ‘St!llnessa’ u Klub kulture

Kako bi ove kasnojesenske i predzimske dane ispunili optimističnim tonovima, organizatori festivala Skaville su odlučili, u očekivanju četvrtog izdanja tog međunarodnog ljetnog spektakla na otoku Krku, u Križevcima organizirati još jedan promotivni koncert. Tako je noćas pred stotinjak posjetitelja Kluba kulture koncert održala domaća skupina ST!llness, kojoj je ovo bio drugi posjet Križevcima, nakon prošlogodišnje svirke za 3. rođendan portala Križevci.info.

U međuvremenu je “sedam sekretara SKA-ja” (plus vjerni ton-majstor Branimir Božak za miks-pultom) snimilo drugi album, znakovito nazvan “Globalno zatupljenje – Paket za preživljavanje”, čije su CD+DVD izdanje promovirali i ove subote u Križevcima. Godinu i pol stariji, s nešto bogatijom opremom na pozornici i, prema riječima vokala Ivana Jurića Yurija, ozbiljniji (“Ljudi, nemam više 23 godine…”), sastav iz Splita, Zagreba, Virovitice i Slavonskog Broda pozvao je publiku da s njima tijekom koncerta budu “stillness”.

Iako su Yuri i ekipa izveli dosta pjesama s novog albuma, poput Suncokreta, Digni glas ili mirnijih Tica, najžustriju reakciju publike dobivali su na pjesme s prvijenca “Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović”. Tako je publika rado bila “stillness” uz pjesme poput Kralj lavova, Banana Split, Povratak i naslovne Odabrao Đelo Hadžiselimović, dok su Vatra je đava i Sloboda izvedene za bis, a koncert je zaključen upečatljivom Blues za moju majku.

Nakon prvog albuma u kojem se, uz pošteno izražen bunt zbog društvenih i socijalnih prilika u Hrvatskoj, iščitavao i mladenački entuzijazam, uz ponekad dobrodošlu dozu zezancije, drugi album donosi zreliji, još nemirniji i još buntovniji izričaj otpora “globalnom zatupljenju”, bilo da se radi o Jurićevim tekstovima ili pak gitarističkim izvedbama Ante Ljubičića Experiencea i Davora Barišića. Ovdje bi bilo nepošteno ne spomenuti i Danijela Vignjevića na bas-gitari, Marija Validžića za bubnjevima, Ognjena Zečevića uz klavijature i sampler te najmlađeg člana, Krunoslava Kobešćaka na perkusijama, koji daju pečat ovom respektabilnom izdanju.

Križevačka večer ispunjena ska, dancehall, hip hop i reggae ritmovima prije i poslije (više dub nego reggae) koncerta, za DJ pultom je na razini održavao DžonSKAvolta, mlađi i neozbiljniji brat Džontra Volte, a Skaville Team već najavljuje još jedno, pravo zimsko izdanje promo-koncerta na kojem će u petak 26. veljače 2010. u Klubu kulture zasvirati sastavi Kawasaki 3P, Ringišpil i Antenat.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.