Križevci – U Gimnaziji tri učenika na jednom stolcu

Situacija je vrlo ozbiljna i komplicirana, a u tim uvjetima učenici su zakinuti osnovnim pedagoškim zahtjevima – rekao je Petar Milas

Rješavanje prostornih problema križevačkih srednjih škola sve nestrpljivije očekuju ne samo učenici nego i njihovi profesori. Kako se srednjoškolci školuju u neprimjerenim uvjetima nije nikakva novost, no Petar Milas, profesor u Gimnaziji i član Gradskog vijeća, tvrdi kako je krajnje vrijeme da se javnosti te djelatnicima i učenicima kažu točne informacije kada će ovakvo stanje biti promijenjeno.

– Zgrada Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog koristi se od 1974. godine. Namijenjena je za četiri paralelna razreda, što je oko 240, najviše 300 učenika. Danas u toj zgradi uči ukupno oko tisuću učenika. Situacija je vrlo ozbiljna i komplicirana, a u tim uvjetima učenici su zakinuti osnovnim pedagoškim zahtjevima. Gradnja nove Gimnazije značila bi otvaranje prostora za Srednju gospodarsku školu koja bi, pak, svoje prostore ostavila Visokom gospodarskom učilištu – rekao je Petar Milas.

Gradonačelnik Branko Hrg objasnio je kako je Grad vrlo blizu početka rješavanja ovih problema te da je svjestan kako križevački srednjoškolci nemaju uvjete školovanja kakve imaju djeca u drugim gradovima, a profesorima nedostaju kabineti i praktikumi. Kako školsku zgradu gimnazijalci dijele s učenicima Srednje obrtničke škole, tako simbolički više od tri učenika dolaze na jedan stolac u razredima.

Za novu zgradu koja bi trebala biti u blizini postojeće napravljena je sva potrebna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola. Početak realizacije programa ovisi o rezultatima natječaja, a sredstva bi trebala osigurati Svjetska banka. Do početka nastave u novim prostorima učenici će, čini se, još pričekati pa će do tada pokušati poboljšati uvjeti u dosadašnjoj zgradi njezinom sanacijom te zamijenom stolarije i instalacija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.