Papučki jaglaci

U nedjelju 22. ožujka 2009. godine Planinarsko društvo Kalnik Križevci sudjelovalo je na tradicionalnoj 27. planinarskoj manifestaciji “Papučki jaglaci” koju je organiziralo HPD Sokolovac iz Požege. Sudjelovalo je oko 2000 planinara iz 50 društava iz cijele Hrvatske i inozemstva pa tako i nas 50-tak križevačkih planinara.

Krenuli smo u 6.30 sati iz Križevaca i vožnjom preko Podravske magistrale stigli u Veliku gdje je bilo okupljanje sudionika. Organizator je predvidio čak 7 različitih planinarskih odredišta kojima su se planinari kretali prema vlastitim mogućnostima i željama.

Naša grupa od 25 križevačkih planinara krenula je poučnom stazom prema vrhu Lapjaku (667m), nastavila do Nevoljaša te se kružnom turom vratila do Veličkih livada gdje je bilo organizirano druženje i ručak. Ostatak grupe otišao je u razgledavanje Požege.

Na vrhu Nevoljašu (740m)  nalazi se velika drvena razgledna piramida sa koje se pruža pogled na razne strane Papuka. Vrh se nalazi odmah iznad planinarske kuće Jezerce (725m) koja je zapravo prvi dom Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Hrvatskoj. Sagrađen je u siječnju 1983. godine radi osiguranja smještaja dežurnim članovima GSS-a koji su osiguravali skijalište. Naime, ispod doma nalazi se skijaška staza dužine 522 m i skijaška žičara koja je nažalost nakon Domovinskog rata zapuštena i više ne radi.

Po skijaškoj stazi spustili smo se na šumsku cestu koja vodi do zgrade Šumarskog fakulteta u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izvor tople vode. Po završenom planinarenju ručali smo izvrstan vojnički grah te nastavili druženje na livadama uz razgovor, glazbu i ples. Svemu treba dodati da je vrijeme bilo sunčano i toplo što je samo dodatno uljepšalo ovaj ionako prekrasan planinarski dan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.