U Splitu nagrađen za Eru Vodennarodnjaka

Do jučer je u Splitu, na gradskim poljanama, kalama i kavanama, trajao 3. festival pričanja priča, takozvani Pričigin, koji je organiziran u povodu Svjetskog dana pripovijedanja 20. ožujka. Među pripovjedačima, uglednim hrvatskim književnicima, novinarima i publicistima, pa i notornom Željkom Kerumom, svoje mjesto je drugu godinu zaredom našao i križevački profesor književnosti, 35-godišnji Petar Babić. On je na ovogodišnjem natječaju za najbolju priču osvojio prvu nagradu, za djelo Era Vodennarodnjaka.


“Prijavio sam tri priče, a ‘Era’ mi je bila druga rezerva, nisam očekivao da će biti i najbolja”, ističe Babič, lani osvajač treće nagrade Pričigina s pričom Ljubav jednog klona. Svoju je ‘Eru’ Pero iznio splitskoj publici jučer, ali nije je smio samo čitati, već i interpretirati, jer se od pripovjedača kao izvođača na Pričiginu očekivalo da čitanje obogate i davanjem atmosfere tekstu.

“To mi je bila satisfakcija, jer je pisanje ipak samotan i dugotrajan proces, dok je ovakav način čitanja i uživljavanje, kao performans”, priča Babić, koji iza sebe ima i objavljene romane i zbirke pripovijedaka. U Splitu se našao s kolegama, među kojima i s Krunom Lokotarom, kojeg je ovog mjeseca doveo u Križevce zajedno s dvojicom mladih hrvatskih književnika. Babić iskreno kaže da nagrada na Pričiginu donosi lovorike, ali ne i materijalnu dobit. Višednevno druženje s cijenjenim ljudima od pera iz cijele zemlje i prilika da i od njih nauči ili ih uspije dovesti u svoju sredinu, kako to godinama čini na Poluvremenima poezije, Babiću su čast koja se nije smjela propustiti i koja ga kao pisca veseli.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.