Novim albumom Zvonko Bogdan slavi 40 godina rada


Legenda starogradske i tamburaške pjesme, 66-godišnji Zvonko Bogdan prošlog je četvrtka, zajedno s tamburaškim orkestrom Serbus, u Zagrebu održao promociju svog novog albuma "Godine su prošle mnoge", snimljenog prije pola godine u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Sv. Ivanu Zelini. Ova informacija križevačkim bi čitateljima mogla biti zanimljiva iz barem dva razloga: sedmeročlani orkestar Serbus vodi Križevčanin Goran Hlebec, a nesuđeno mjesto snimanja ovog albuma bila je Velika dvorana Hrvatskog doma u Križevcima, o čemu smo pisali u jednoj od prijašnjih Križevčancija.


Kako kažu brojni medijski osvrti, sama promocija albuma je okupila velik broj prijatelja, suradnika i obožavatelja tamburaškog izričaja koji su dvoranu ansambla "Lado" u Zagrebu napunili do kraja, zapjevavši s Bogdanom i Serbusovcima pjesmu "Tko te ima taj te nema". Posebnost ovog događaja bila je i u tome što je to prva službena promocija nekog od albuma Zvonka Bogdana u njegovih 40 godina karijere, koju je sam pjevač opisao riječima: "Nikada u svojoj karijeri nisam imao službenu promociju albuma, ali ovu ekipu i Serbus nisam mogao odbiti."


Samo dan prije službene promocije albuma, Zvonko Bogdan je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održao veliki koncert pod nazivom "I poslije svega ostat će pisma…", u čast osnivanja kluba njegovih obožavatelja. U troipolsatnom koncertu, na kojem ga je pratilo 16 tamburaša iz Novog Sada, uživalo je par tisuća ljudi, a tom prilikom prigodno je prodavan i novi CD, istaknuo je Goran Hlebec u kratkom razgovoru za Križevci.info.


Novi album donosi 14 starogradskih romanci i balada, uz nekoliko novih autorskih skladbi i dva instrumentalna dodatka iz Rumunjske te bogati višemedijski prilog s tekstovima pjesama, fotografijama i video zapisima sa snimanja CD-a i s koncerta u Križevcima, kao i naslovnicama i podacima o svim do sada objavljenim Bogdanovim pločama, od 1968. do danas. Sve aranžmane potpisuje Hlebec, koji je bio odgovoran i za snimanje, miksanje te izradu multimedije, dok je križevačka dizajnerica Tamara Pap izradila grafičko rješenje omota albuma.


Marljivi Hlebec je video-zapise sa snimanja albuma postavio i na web sjedište www.serbus.hr, u sekciju Gledaonica, a za sve ljubitelje starogradske tamburice tu se mogu naći i pjesme s koncerta održanog u Križevcima u Klubu kulture 20. travnja prošle godine. Kamerama su u Križevcima 2007. i Zelini 2008. snimali Miro Habuš i Branko Špoljar, a još jedan visokokvalitetan produkt snimljen uživo tom prilikom u Klubu kulture je i Serbusov debitanski album "Panonske razglednice". To je prvo diskografsko izdanje ovog mladog tamburaškog orkestra koji postoji pet godina, njegujući izvorne narodne glazbe, poput one iz Mađarske, Slavonije, Vojvodine i Rumunjske, sve do popularnih klasičnih djela, dakle sve što lijepo zvuči na tamburi, kako sami kažu.

Zasigurno bi lijepo zvučala i činjenica da je svoj najnoviji album, 21. izdanje u 40 godina diskografije, Zvonko Bogdan snimio upravo u Križevcima, da je bilo razumijevanja i smisla za poslovnost lokalnih pojedinaca. Iako tome nije bilo tako, križevačkim obožavateljima predstoji poslušati novi glazbeni uradak barda panonske etno baštine i orkestra Serbus te uživati u pjesmama koje atmosferom vraćaju i stotinjak godina unatrag, te barem na taj način prihvatiti poklon, prema riječima recenzenta izdanja Denisa Derka, "gospodina starog kova i kralja autorske bunjevačke pjesme koju je već odavno poklonio vječnosti".

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.