U ponedjeljak o rječniku dječjeg svijeta za odrasle

Povodom 170. obljetnice postojanja te Mjeseca hrvatske knjige, gradska knjižnica "Franjo Marković" poziva na tribinu i predstavljanje knjige "Rječnik dijete-odrasli: tumačenje dječjeg svijeta odraslima". Ovu posebnu vrstu rječnika predstavit će autor prof.dr.sc. Josip Janković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, uz sudjelovanje profesorice psihologije Marine Trbus iz križevačkog Centra za socijalnu skrb. Djelatnici knjižnice pripremaju i prigodnu izložbu knjiga na temu odnosa dijete-odrasli.
Tribina namijenjena roditeljima, skrbnicima, pedagoškim, socijalnim i zdravstvenim radnicima, odgajateljima, ravnateljima, voditeljima domova za starije osobe i svima zainteresiranima održava se u ponedjeljak, 10. studenog 2008. u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 12 sati.

Prema recenziji s portala www.knjiga.hr, ovdje je riječ o posebnoj vrsti rječnika jer se "prevode" – objašnjavaju, neverbalne poruke, ta ponašanja koja mi odrasli uglavnom ne razumijemo i izvrgavamo djecu još većim pritiscima pogoršavajući situaciju umjesto da ju olakšamo. Zbog tog nerazumijevanja djeca su još razočaranija, jer se ponovo osjećaju odbačenom i stoga sve nesretnijom, opterećenom sve težim i manje rješivim problemom, što izaziva njihove nove "neprilične" reakcije, a ove naš osjećaj neuspjeha, nemoći, gnjeva, agresiju i tako se krug zatvara, a nesreća se prenosi dalje, s generacije na generaciju. Ovaj rječnik upravo ima zadatak pojasniti roditeljima, odgajateljima, učiteljima kritična ponašanja djece, njihove uzroke, značenje i putove nalaženja rješenja nastalih problema, ali i prevencije njihovoga pojavljivanja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.