Francuski pješački maratonac na putu do Mongolije pošteno se odmorio u Križevcima

Zove se Francois Durand, ima 24 godine, diplomirani je inženjer strojarstva iz gradića Saint Quentin između Pariza i Lillea i od 31. srpnja je na putu do daleke Mongolije, kako bi ostvario svoj dječački naum i upoznao egzotičnu zemlju. Propješačio je Francuskom i Njemačkom, pa je nakon 1100 kilometara morao promijeniti prvi par cipela.

Prešavši pješice Alpe u Austriji je za 50 eura kupio rabljeni bicikl mountain bike, te za još 100 eura nove gume i zemljopisnu kartu s ucrtanim biciklističkim stazama. Već u Sloveniji se uvjerio da karta baš i nije najpouzdanija jer umjesto na mirnim biciklističkim putevima našao se na opasnim prometnicama.

Zato ga je obradovao biciklistima prilagođen grad Varaždin, a najdulje se ipak, punih tjedan dana, zadržao u Križevcima kako bi dobro isplanirao nastavak putovanja.

U tome mu je pomogao kapetan duge plovidbe Anton Gold koji se upravo vratio na odmor sa svojih prekoceanskih plovidbi i u čijoj je kući u Gornjem gradu mladi Francuz posve slučajno našao gostoprimstvo. Ispričao nam je da nije mogao vjerovati da je kontinentalna Hrvatska tako lijepa i raznolika, bogata poviješću i kulturom, pošto je osim Varaždina upoznao Zagreb i Križevce. Boravak u Križevcima iskoristio je i za posjet županijskoj izložbi sira na kojoj je sa znatiželjom kušao proizvode malih sirara već i zato što se i njegova obitelj u Francuskoj bavi proizvodnjom sira. Još od malena roditelji su njega i dvije godine mlađu sestru Laureline naučili da zavole pješačenje i prirodu, pa sa zadovoljstvom kaže da punih 18 godina nije bio kod liječnika.

Dnevno prehoda 30, a na biciklu prođe i 80 kilometara, jer na večer, prije počinka želi osjetiti da je upoznao neki kraj zahvaljujući vlastitom tjelesnom i mentalnom naporu. Sa sobom nosi samo ruksak s bocom vode, nešto malo hrane, vrećom za spavanje i malim šatorom, a gdje god mu se pruži prilika javlja se obitelji internetom.

-Iako bih iz svakog grada ponio i neki suvenir to ne mogu da se ne opteretim pa putovanje bilježim foto-aparatom, a slike pohranjujem na internetu. Želja mi je da o svom putovanju napravim knjigu, kazao nam je Francois prije polaska biciklom za Osijek.

Putovanje nastavlja duž obala Dunava, do Novog Sada i Beograda, sve do Bugarske gdje će bicikl nekome darovati kako bi nastavio putovanje pješice. Još ne zna pouzdano gdje će dočekati Božić kad slavi i rođendan, a sa sestrom je dogovorio da se za otprilike 70 dana nađu u Istanbulu, u Turskoj. Nada se da će na cilj u Mongoliji stići na ljeto iduće godine. Na pitanje hoće li se tada vratiti kući u Francusku zrakoplovom Francois je odlučno opovrgnuo.-Bio bi ipak preveliki šok da se nakon godinu dana putovanja vratim za dan leta, pa ću najvjerojatnije još neko vrijeme hodati.

Vezano

Komentari su zatvoreni.