Velika očekivanja Križevčana su od nove poduzetničke zone

PRIGODA Križevački Eurodan poduzetnika
           
Križevci žele postati proeuropski grad ne samo zahvaljujući suradnji s gradovima prijateljima u Italiji i Mađarskoj nego i otvaranjem vrata europskim poduzetnicima za ulaganja u buduću poduzetničku zonu na Gornjem Čretu, što se uređuje na 45 hektara zemljišta koje je država darovala Križevcima.

Poručio je to križevački gradonačelnik Branko Hrg s okruglog stola o lokalnim ekonomskim poticajima u promicanju poduzetništva, kojim su Križevci prvi put obilježili Europski dan poduzetnika.


Nositelj razvoja

To se poklopilo upravo s početkom uređenja treće križevačke poduzetničke zone na Gornjem Čret u zajedničkom projektu s prijateljskim Nagyatadom iz Mađarske, te s pripremama za gradnju tvornice dijelova strojeva za izradu građevinskih armatura, talijanske tvrtke MEP iz Reane del Rojale.

Velika su očekivanja upravo od buduće zone na Gornjem Čretu koju će, prema najavama i obećanjima, povezati i brza cesta do Vojakovačkog Kloštra, od Zagreba prema mađarskoj granici, a koja će u budućnosti postati glavni nositelj gospodarskog razvoja Križevaca, najavio je Darko Masnec, gradski pročelnik za gospodarstvo i koordinator europskog projekta zone.

Njezino komunalno i energetsko opremanje stajat će oko osam milijuna eura, a ulazak prvih ulagača očekuje se potkraj iduće godine. Uređenje zone, koja je već dobila i međunarodni certifikat o pogodnostima, financijski podupire i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva koje je već odobrilo 2,1 milijun kuna, kazala je Tihana Kraljić, ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo u tom ministarstvu.

Sve ovisi o kadrovima

Razvoj poduzetništva ipak ponajviše ovisi o školovanim i stručnim kadrovima u čijem će osposobljavanju sudjelovati Križevački poduzetnički centar, srednje škole, Visoko gospodarsko učilište i Pučko otvoreno učilište.

Na jučerašnjem okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici gradskih i županijskih vlasti, područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, razvojne agencije PORA, Udruženja obrtnika, Udruge invalida, gradske turističke zajednice i poduzeća Radnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.