Križevčani protiv devastacije gradskih perivojnih trgova


U proteklih je tjedan dana preko 850 stanovnika Križevaca i okolice te građana Hrvatske koji su radom ili boravkom vezani uz Križevce, potpisalo peticiju građanske inicijative "Ne križaj Križevce!" za odgodu radova na uređenju središnjih gradskih trgova A. Nemčića i J.J. Strossmayera. Građani su time pokazali svoje protivljenje ostvarenju stručno dvojbenog, proceduralno vrlo manjkavog i netransparentnog te financijski preopterećujućeg projekta, koji je u suprotnosti s povijesno-oblikovnim karakteristikama zaštićenog kulturnog dobra stare gradske jezgre, kako stoji i u nedavnom stručnom izvještaju Instituta za povijest umjetnosti.


Svojim potpisima građani traže provođenje sveobuhvatne javne rasprave o projektu obnove užeg središta Križevaca, koja bi u obzir uzela stvarnu potrebu, opravdanost i suvislost rješenja koje bi odgovaralo njihovim potrebama. Među više desetina komentara uz potpise na peticiji, koje su uz Križevčane ispisali i hrvatski ugledni stručnjaci poput psihologije Mirjane Krizmanić te umirovljene urbanistice i aktivistkinje "Zelene akcije" Vere Petrinjak Šimek, peticiju su podržali i članica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Mirela Holy te medijski istaknuti Križevčani, poput novinara i kolumnista Jutarnjeg lista Branimira Pofuka i producentice Motovun Film Festivala Zdenke Gold.


Osim potpisivanja peticije uživo na jednom od predmetnih trgova, Nemčićevom, prošlog vikenda, podržavatelji mogu svoje podatke ostaviti i na online peticiji na web sjedištu inicijative sve do nedjelje 27. srpnja. Rezultati peticije bit će predani gradskoj vlasti i nadležnim ministarstvima kulture i prostornog uređenja u ponedjeljak 28. srpnja. Građani također mogu kontaktirati inicijatore na mobitel 095 8317 200 i dostaviti im zelene letke s potpisima prijatelja, poznanika i sugrađana koje su sami prikupili.


Izdvajamo tek neke od mnogih komentara potpisnika peticije "Ne križaj Križevce!" sa željama i molbama građana Križevaca upućenih gradskoj vlasti koja je investitor projekta:

  • "Trgove treba urediti, ali ne tako da ih zabetoniramo. Radim u školi i učenici su u sastavcima o svojem gradu, prošle školske godine, obavezno isticali zelene trgove u centru grada kao razlog zbog kojeg su ponosni na svoj grad."

  • "NE bezličnim i sterilnim trgovima! Želim živjeti u gradu koji odiše svojom prošlošću i prepoznatljivošću!"

  • "U potpunosti sam protiv takvog načina uređenja križevačkih trgova! U većini gradova se sadi dodatno zelenilo uz očuvanje postojećeg! Zakaj da za promjenu malo ne kopiramo ono kaj je dobro!?"

  • "Naš grad, naši trgovi, naš novac… dajte nam da sami odlučimo jer uskoro su izbori!"

  • "Umjesto uništenja trgova novac bi trebalo uložiti u zamjenu salonitnih vodovodnih cijevi."

  • "Zašto mjenjati nešto što je nastajalo stoljećima? Kasnije će nadležnim tijelima biti žao, jer su uništili povijest."

  • "Predlažem da se predviđeni novac uloži za razvoj poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta. Tako bi se ta investicija višestruko vratila. To posebno napominjem zbog evidentnog "brain drain-a" u Križevcima."

  • "Zašto je nužan promet u središtu grada, kada postoje iskoristive kolaterale na 1 minutu hoda? Dajte nam pješačku zonu i zelen, sjenovit centar grada."

  • "Prije bilo kakvog preuređenja naših trgova u centru grada, smatram da treba prije riješiti sam promet kroz najuži dio grada te pronaći najbolju alternativu za tu "županijsku" cestu pa onda trgove preurediti za građane (šetače)!"

  • "Prema projekcijama firmi koje se bave ljudskim resursima, i Zavoda za zapošljavanje, potrebno je uložiti oko 150.000,00 kn za otvaranje jednog radnog mjesta. Trgovi će koštati oko 22 mil. kuna… !?"

  • "Restaurirati, a ne devastirati!"
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.