Škole se vratile u Križevce

Dvije osnovne škole – Ljudevita Modeca i Vladimir Nazor, osnovna Glazbena škola Alberta Štrige i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju vraćeni su Križevcima. Tako su se na svečanosti prenošenja osnivačkih prava nad školama na Grad izrazili gradonačelnik Branko Hrg i župan Darko Koren.


Inicijativu za škole su Križevci istakli početkom 2007. njihovu osnivaču – Koprivničko-križevačkoj županiji, s ciljem da grad preuzme brigu oko škola, što je lanjskog svibnja odobreno, a odluka stupila na snagu 1. siječnja 2008.
– Ovih dana sazreli su uvjeti da se novci za škole upute iz gradskog proračuna. Radi se o decentraliziranim sredstvima za osnovno školstvo, u iznosu od 5.861.495 kn za ovu godinu – reče pročelnik Mladen Tenodi. Hrg je kazao da su Križevci tako zadržali primat kao grad škola, jer je poslovanje preko županije išlo otežano.
– Mi smo prvi grad koji je preuzeo osnovne škole a da je to sam tražio, nakon 32 grada u Hrvatskoj kojima je to dano silom zakona – kaže gradonačelnik.

Župan Koren čestitao je gradskoj upravi što se izborila za odgovornost oko škola, istaknuvši da to nije bilo upitno jer su se Križevci i dosad dobro brinuli o školstvu. Vjeruje se da će decentralizacija omogućiti još više novca za podizanje školskog standarda, kroz održavanja i ulaganja.

U četiri glavne i 18 područnih škola o kojima će brinuti grad ide 2222 djece. Zahvaljujući decentralizaciji već sad je proračunski višak pola milijuna kn. Ravnatelji su zadovoljni odlukom i vele da će suradnja s gradom biti mnogo bolja. Ivan Novosel (OŠ V. Nazor) i Dražen Bokan (OŠ Lj. Modeca) planiraju izgradnju nužnih sportskih dvorana i manje sanacije. Maja Prodan (COOR) želi urediti tavan a Branka Špoljar (OGŠ) kaže da je sad odgovornost i na školama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.