Ana ima najbolji scenski nastup

Maturantica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, Ana Acić, ima najbolji pojedinačni scenski nastup kod srednjoškolaca, postignut na ovogodišnjoj državnoj smotri literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva.

Državni Lidrano održan je u Dubrovniku od 23. do 26. travnja, gdje je mlada Križevčanka nastupila s monologom iz romana Volim sutra, francuske imigrantske autorice Faize Guene.

Anin je javni nastup, prema mišljenju i ocjenama stručnog povjerenstva, izdvojen kao najbolji u kategoriji učenika srednjih škola.

To, pojašnjava njena mentorica prof. Nada Poturiček, znači da je povjerenstvo sve elemente – od teksta do izvedbe i nastupa u Kazalištu Marina Držića – ocijenilo odličnima.

Uz lovorike koje je dobila za najbolji pojedinačni scenski ostvaraj, Ani Acić pripala je i čast da u povodu 500 godina rođenja Marina Držića pred njegovom bistom na Babinom Kuku u Dubrovniku recitira i pjesmu Luke Paljetka pod naslovom Marin Držić, posvećenu tom renesansnom velikanu. Godina 2008. u Hrvatskoj je inače proglašena Godinom Marina Držića.

Roman Volim sutra, iz kojeg je Ana Acić deklamirala monolog na Lidranu, napisala je mlada francuska spisateljica Faiza Guene, podrijetlom iz sjeverozapadne Afrike.

N. Poturiček reći će da roman "obrađuje socijalnu i životnu temu – školovanje i prvu ljubav srednjoškolke koja se ne uklapa u sredinu u kojoj stjecajem okolnosti živi.

Tekst su izabrale i dramaturgiju teksta zajedno napravile učenica i mentorica.

Na stranici Superknjižare nalazi se ulomak iz romana, kojeg objavljujemo radi ilustracije.

Ponekad razmišljam o smrti. Zna mi se desiti čak i da je sanjam. Jedne sam noći prisustvovala svom sprovodu. Skoro nitko nije došao. Samo moja majka, gospođa Burlaud, Carla, Portugalka koja čisti liftove u našem neboderu, Leonardo DiCaprio iz Titanica i moja frendica Sara koja je preselila u Trappes kad sam imala dvanaest godina. Moj otac nije bio prisutan. Mora da je bio zauzet onom svojom seljankom koja je u trbuhu nosila njegovoga Muhu dok sam ja… pa, bila mrtva. Odvratno. Sin će mu biti glup, sto posto, još gluplji od Rašida varioca, l ne samo to, nadam se da će šepati, da će imati problema s vidom te da će imati puno akni kad uđe u pubertet. Osim toga, u toj njihovoj zabiti neće moći nabaviti Biactol ili neki drugi losion protiv prištića za njegu mladenačke kože. Osim možda na crno, bude li snalažljiv. U svakom slučaju, bit će propalica, sto posto. U toj obitelji se glupost prenosi s oca na sina. Sa šesnaest godina prodavat će krumpire i repu na tržnici. Dok se bude vraćao kući na svom crnom magarcu, mislit će si: "Baš sam faca."

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.