Auto-Info: Novi – BMW 118d

Što sve nudi kompaktni automobil vrijedan 190.000 kn? U kompaktnu klasu automobila spadaju vozila poput VW Golfa, Opel Astre, Ford Focusa, ali oni ne mogu zadovoljiti prohtjeve zahtjevne klijentele. Tu se ugurala BMW-ova serija 1 koja ima zadnji pogon i idealan raspored težine, pa tako i odlične vozne karakteristike.

Kada prvi put vidite BMW-ovu seriju 1, možete zaključiti kako se oblik i proporcije odlično uklapaju u kompaktnu klasu. Prednji dio djeluje sportski agresivno, dok bočne linije otkrivaju čvrstoću cjelokupnog automobila (čvrstoću potvrđuje i 4 zvjezdica NCAP testa).

Unutrašnjost je napravljena na temeljima starim više desetljeća. Sve je tamo gdje se očekuje, što znači kako je ergonomija na najvećem mogućem nivou. Testni automobil je napravljen po ukusu sportaša. Motor se pali pritiskom na gumb, a vrlo kvalitetna, crna plastika u kombinaciji sa aluminijskim detaljima zadovoljit će i one željne otmjenosti. Vozilo vam nudi odličnu zvučnu izolaciju, kako ovjesa tako i motora. Udobnost automobila smo isprobali na zagrebačkim prometnicama, i svakako moramo napomenuti kako smo bili ugodno iznenađeni čak i kada smo naletjeli na veće neravnine.

Motor BMW-ove serije 1 je priča za sebe. Vozili smo ulazni dizelski model, 118d, opremljen 2.0-litrenim agregatom snage 122 KS pri 4.000 okr/min. Maksimalni okretni moment od 280 Nm dostupan je već pri 2.000 okr/min. Snagu prenosi ručni 6-stupanjski mjenjač koji jednostavno savršeno odrađuje posao. BMW 118d ubrzava s mjesta do 100 km na sat za svega 10 sekundi a kazaljka ne staje do 201 km/h. Prosječna potrošnja na testu je iznosila nešto manje od 7,5 litara na 100 km, a vjerujte, nismo štedjeli. Ukoliko imate mirniju nogu, potrošnja ne bi trebala preći 6 litara. Potrošnja u gradu ne povećava se pretjerano zbog inteligentnog EfficientDynamics sustava (Stop-Start). Navedeni sustav radi tako da vam ugasi automobil prilikom zaustavljanja, a upali kada pritisnete kvačilo.

Već spomenuti ručni mjenjač je vrlo čvrst i precizan baš kao i upravljač. Bez obzira na brzinu vožnje i podlogu, uvijek ćete imati odličan osjećaj u rukama. Budući da smo nedavno imali priliku voziti BMW 320d Coupe, usporedba se nametnula sama po sebi. Zbog manje težine i kompaktne izvedbe, serija 1 nešto brže reagira na dodavanje gasa zbog čega ju je i zabavnije voziti. Zavojita cesta Zagrebačkog Sljemena bila je idealna za testiranje pravih voznih karakteristika – bili smo iznenađeni stabilnošću automobila. Upravo zbog stražnjeg pogona, ovaj BMW je jedinstven u svojoj klasi.

Više detalja i fotografija na Auto-Info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.