KRIŽEVCI – Sakupljači otpada kradu novac iz nezaključanih kuća i stanova

Uglavnom se radi o krađi novca, a slijede krađe bicikala, osobnih automobila, auto radija, metalnih držača za tračnice pa čak i suhomesnatih proizvoda – kaže Abel Car, načelnik križevačke Policijske postaje

U deset mjeseci ove godine u Policijskoj postaji zabilježena su 272 kaznena djela, odnosno 26 više nego u istom razdoblju prošle godine.
– Do porasta broja kaznenih djela došlo je zbog rasta gospodarskog kriminaliteta za 14 kaznenih djela više nego u 2006. godini. Iako je zabilježeno manje teških krađa, broj krađa povećao se za 37 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema neriješenim kaznenim djelima, učestale su krađe novca iz kuća i automobila.

Ova kaznena djela česta su u posljednje vrijeme, a povezuje ih se s počiniteljima koji skupljaju sekundarne sirovine pa iskoriste nepažnju i odsutnost ukućana, nezaključane kuće i automobile – kaže Abel Car, načelnik križevačke Policijske postaje.

Najviše kaznenih djela zabilježeno je u listopadu na području grada, 35, od čega 23 iz područja općeg kriminaliteta u što spadaju krađe i teške krađe, razbojništvo, prijetnje, teške tjelesne ozljede i krivotvorenje isprava. Od srpnja do listopada najviše je zabilježeno krađa, a uglavnom se radi o krađi novca gdje se iznosi kreću od tisuću do deset tisuća kuna.

Slijede krađe bicikala, osobnih automobila, auto radija, metalnih držača za tračnice pa čak i suhomesnatih proizvoda, kao što je bio slučaj u jednom trgovačkom centru u središtu grada početkom rujna ove godine. Kod teških krađa, najčešće se radi o teretnim i gospodarskim vozilima te kamionima za prijevoz građevinskog materijala.

– Najveća materijalna šteta nastala je teškom krađom teretnog vozila s gradilišta jednog trgovačkog centra u iznosu 200 tisuća kuna. U listopadu je zabilježena treća teška krađa kamiona, a tijekom ove godine uglavnom su ukradeni teretni automobili za prijevoz šljunka. S obzirom da se ta kaznena djela čine i na drugim područjima Hrvatske, počinitelje tražimo u suradnji s drugim policijskim upravama i postajama – rekao je Abel Car.

U četiri mjeseca zabilježena 34 nasilja u obitelji

Od srpnja do listopada zabilježeno je više od 70 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 26 osoba. Dolaskom zimskih mjeseci, prema riječima načelnika, prometnih nesreća bit će sve manje s obzirom na smanjenje brzine u prometu. Upozoravajući je podatak da su u posljednja četiri mjeseca zabilježena 34 slučaja nasilja u obitelji, od čega najviše u kolovozu, 21, a najmanje u listopadu. Uzevši u obzir da su to prijavljeni slučajevi, a da velik broj slučajeva nije prijavljeno u policijsku postaju, situacija je i više nego zabrinjavajuća.

– Od ostalih aktivnosti policije, važno je spomenuti stupanje na snagu novog Zakona o oružju od 1. rujna ove godine koji građanima omogućava dobrovoljnu predaju neprijavljenog i ilegalnog oružja bez kažnjavanja. Građani su predali osam ručnih bombi, 35 detonatorskih kapsli za eksploziv, dvije automatske puške, 200 grama eksploziva i 1045 komada streljiva za vojne puške. Akcija je i dalje u tijeku te pozivamo građane da predaju ilegalno oružje, a svakome je zajamčena anonimnost bez uzimanja osobnih podataka – kazao je Abel Car.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.