Uz pet godina laboratorija za kontrolu mlijeka otvoren novi odjel

Povodom pet godina Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka u Hrvatskoj, koji je s radom u Poljani Križevačkoj nedaleko Križevaca počeo 5. rujna 2002., danas je Laboratorij dobio i odjel za kontrolu kakvoće stočne hrane. Novi laboratorij veličine 300 četvornih metara i vrijedan oko 2 milijuna kuna otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković.

On i dopredsjednik Vlade Damir Polančec na svečanosti povodom pete obljetnice djelovanja Laboratorija za kontrolu mlijeka govorili su o njegovoj važnosti u razvoju hrvatskog stočarstva. Čobanković kaže da rezultati govore sami za sebe i ističu ovaj Središnji laboratorij kao jedan od pet najboljih takve vrste u svijetu, zbog čega on podržava preseljenje Hrvatskog stočarskog centra iz Zagreba u Križevce.

Priču o preseljenju središta hrvatskog stočarstva iz zagrebačke Ilice u križevačku Poljanu gdje je, rečeno je danas, i prirodno sjedište hrvatskoga stočarstva, već nekoliko godina gura križevački gradonačelnik Branko Hrg, no na koprivničkoj sjednici Vlade prošle godine promovirao ju je, prema vlastitim riječima, Damir Polančec. U jeku predizborne kampanje današnjim potpisivanjem ugovora između Polančeca i ravnatelja HSC-a Franje Poljaka Vlada je državno zemljište u Poljani Križevačkoj radi preseljenja Centra iz Zagreba ovamo – darovala u trajno vlasništvo, bez naknade.

Na proslavi pet godina Središnjeg laboratorija izneseni su i konkretni podaci koji ukazuju na njegovu nezaobilaznu ulogu u postizanju najboljih mjernih sposobnosti mlijeka kao osnovnog zadatka provjere kakvoće te prehrambene namirnice.

Ravnatelj Poljak i njegova zamjenica Ana Dakić kroz prezentaciju su objasnili sustav cjelokupne kontrole mlijeka u Hrvatskoj.

 U prvoj godini rada Središnji laboratorij je od 69 tisuća poljoprivrednika-isporučitelja mlijeka analizirao oko 498 milijuna litara, dok je u prvih devet mjeseci ove godine laboratorijem poteklo čak oko 662 milijuna litara mlijeka od 31 tisuće isporučitelja-proizvođača iz cijele zemlje.

U 2007. oko 60 % analiziranog proizvedenog mlijeka označeno je kao mlijeko EU kvalitete. U laboratoriju je 2002. radilo 25 ljudi, danas ih je zaposleno 40, od kojih 25 s visokom stručnom spremom. Novi laboratorij za kontrolu stočne hrane u stanju je uzorak silaže ili krmiva očitati i ocijeniti za svega nekoliko sekundi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.