Građani imaju pravo pristupati informacijama

Portal Križevci.info uključuje se u obilježavanje današnjeg Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, objavljivanjem priopćenja GONG-a, u kojem se ističe da Građani imaju pravo znati, kako je "pravo na pristup informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno od osnovnih prava građana zaštićeno međunarodnim ugovorima i Ustavom RH.

To pravo je i jedan od osnovnih instrumenata demokratizacije države." Međunarodni dan prava na pristup informacijama obilježava se u cijelom svijetu svakog 28. rujna od 2002. godine.


Ove godine našu će se javnost na to njezino pravo podsjetiti besplatnim prikazivanjem spota Ima li života u svemiru? na više od 30 hrvatskih TV i radio postaja. Portal Križevci.info kao lokalni medij i tijekom protekle godine nastojao je svojim čitateljima donositi otvorene i točne informacije o radu javnih tijela i tijela vlasti, koja su i same dužna, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama iz 2003., osiguravati javnost svoga djelovanja. Ukoliko su čitatelji kao dio javnosti, u susretu s javnim tijelima doživljavali da im je onemogućeno pravo na pristup traženim informacijama, pozivamo ih da nam se jave kako bismo zajedno utjecali na dobivanje informacija, jer je slobodna informacija i jedan od uvjeta tranasparentnosti rada javnih ustanova koje vodi smanjenju korupcije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.