Za prevaru šest godina zatvora

Branki Simić koja je prevarila dvije tvrtke za 433 tisuće kuna sudilo se u odsutnosti, a zbog više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju osuđena je na šest godina bezuvjetnog zatvora

KRIŽEVCI – Vukovarka Branka Simić (50) na Općinskom je sudu u Križevcima najprije osuđena na tri godine zatvora, no nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva, drugostupanjski, Županijski sud u Koprivnici, povećao je kaznu zatvora na šest godina. Branka Simić osuđena je zbog kaznenog djela prijevare dviju tvrtki za ukupno 433 tisuće kuna, a još k tome nije bila dostupna sudu te je za njom bila izdana tjeralica pa joj se sudilo u odsutnosti.

Služila se zadužnicama i preslikama bona 1 i 2

U rujnu 2002. godine Branka Simić je kao direktorica vukovarske tvrtke Idra u Zagrebu od tvrtke Petljak iz Samobora naručila veću količinu građevinskog materijala, a kao jamstvo plaćanja poslala im je preslike bona 1 i 2 te izdala bjanko zadužnice. Samoborska tvrtka isporučila je materijal vrijedan 132.909 tisuća kuna, a tvrtka Idra nakon blokade računa od 21. siječnja 2003. godine nije platila naručenu robu.

Branka Simić potom je od križevačke tvrtke Pomisa, vlasnice Vlatke Batković, naručila električne utičnice i prekidače u vrijednosti 300 tisuća kuna, što je i isporučeno između listopada i prosinca 2002. godine. Direktorica Idre Branka Simić, iako je bjanko zadužnice ovjerene kod javnog bilježnika dala križevačkoj tvrtki Pomisa i sklopila ugovor o plaćanju robe u roku 90 dana, nikada nije platila dug od 300 tisuća kuna. Osim zatvorske kazne zbog prijevare u gospodarskom poslovanju, Branki Simić je dosuđeno da vrati 433 tisuće kuna duga samoborskoj i križevačkoj tvrtki koje je prevarila.

Branki suđeno u odsutnosti

Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Branke Simić još 2004. godine, a kako je tjeralicom nisu uspjeli naći, suđenje je počelo 2006. godine i suđeno joj je u odsutnosti. Naime, prilikom podizanja tužbi, Branka Simić je nestala iz Hrvatske, a utvrđeno je da je već ranije višestruko osuđivana zbog istih kaznenih djela. Iako se nije pojavljivala na suđenju, preko odvjetnika je uložila žalbu na prvostuopanjsku presudu Općinskog suda, no njezin je prigovor odbijen, tim više što je i dalje nedostupna hrvatskom pravosuđu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.