U Rasinji 65. obljetnica tri odreda 10. Zagrebačkog korpusa

Više od 450 gostiju i bivših boraca 10. zagrebačkog korpusa okupit će se sutra u Rasinji na obilježavanju 65. obljetnice osnivanja Kalničkog, Moslavačkog i 1. Zagorskog odreda. Oni su bili dio korpusa koji je pri osnivanju brojio 7.500 partizana, a do kraja rata narastao je na 17.000, od kojih je 90% bilo Hrvata. Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Josip Skupnjak čvrsto je uvjeren da sjećanje na njih ne smije izblijediti.
– ‘Moramo i dalje njegovati te velike tradicije naše narodno-oslobodilačke i antifašističke borbe. Danas ne bi trebala postojati nikakva dilema i sumnja u to da bez narodno-oslobodilačke i antifašističke borbe Hrvatska danas ne bi bila svrstana među zemlje pobjednice antihitlerovske koalicije.’

Na prostoru sjeverozapadne Hrvatske Nijemci su držali jak korpus, a zajedno s domobranima i ustašama brojili su oko 60.000 vojnika. 10. zagrebački korpus vodio je brojne bitke na tom ratištu, poginulo je i ranjeno oko 7.000 njegovih boraca i čvrst je dokaz o doprinosu Hrvatske antifašističkoj borbi, rekao je Skupnjak.
– ‘Od 11 korpusa koje je imala bivša Jugoslavija, 5 korpusa, i to snažnih korpusa imala je Hrvatska, što znači da je imala izuzetno značajnu ulogu u narodno-oslobodilačkoj i antifašističkoj borbi.’
Svečanosti će nazočiti potpredsjednica Sabora Vesna Pusić, predsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac, predsjednica Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Vesna Čulinović-Konstantinović, koprivničko-križevački župan Josip Friščić te čelnici lokalnih samouprava sjeverozapadne Hrvatske.

Vezano

Komentari su zatvoreni.