Privremena regulacija cestovnog prometa smanjila promet obrtnicima


Gotovo u samom središtu Križevaca, na križanju Ulice bana Josipa Jelačića s Trgom bana Stjepana Lackovića , od kraja veljače ove godine traje privremena posebna regulacija prometa. Ona je ondje postavljena radi osiguravanja vozila i prolaznika od građevinskih radova, odnosno izgradnje zgrade. No, posebna regulacija prometa dobrim je dijelom naštetila trgovcima i obrtnicima u Obrtničkoj ulici, u koju se ulazi iz Jelačićeve.


Izvođač radova i investitor, križevačka tvrtka Radnik na mjestu je bivše gostionice "Zagorje" početkom ožujka počela graditi stambeno-poslovnu katnicu, a za potrebe gradnje postavila je kransku dizalicu. Dio Jelačićeve ulice zatvorila je za promet prema Osnovnoj školi "Vladimir Nazor", tik ispred ulaza u Obrtničku ulicu. Prvih su tjedana policijske patrole osiguravale "funkcioniranje" regulacije prometa, zabranjujući skretanje u Jelačićevu iz Lackovićevog trga, da bi nakon određenog vremena to prestale.

Vlasnici radnji u Obrtničkoj ulici požalili su nam se da je, bez obzira "prešvercali" se vozači pored policije ili ne, promet u njihovim trgovinama u velikoj mjeri pao u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ožujka do srpnja tako su, prema kazivanjima trgovaca, kupci u manjem broju dolazili do dućana s metražom, tepisima, bojama i lakovima, auto-dijelovima, laminatima i stolarijom i dr. Otežan je i ulazak vozilima s dostavom, pa se događalo da roba niti ne stigne do dućana.

Poslovođe i vlasnici čak su "bijesni", kako zbog pada prometa u dućanima, tako i zato što se, ako je već trebala postojati posebna regulacija prometa, nije osigurao alternativan prilaz, kroz ulicu Ljudevita Farkaša Vukotinovića i kroz ulaz u Obrtničku iz pravca autobusnog kolodvora.

"Kupci su", kažu trgovci, "već odustali od naših trgovina, i okrenuli se nekim drugim, pa i izvan Križevaca". Uopće se ne protive izgradnji stambeno-poslovnog objekta na susjednom križanju. No, neki su mišljenja da bi bilo koji drugi izvođač radova morao premjestiti kran i skele s glavne ceste, ali se to Radniku dozvoljava. Iz te građevinske tvrtke odgovorili su nam kako su Županijskoj Upravi za ceste u veljači podnijeli zahtjev za privremenu regulaciju prometa kako bi se mogli nesmetano odvijati radovi na gradilištu, te odvijati svakodnevni promet tom ulicom, s posebnom naznakom da se ugrožavaju djeca i pješaci.


Tvrtka je, po dobivanju odobrenja, zauzela predviđenu prometnu površinu i ogradila gradilište, postavivši znakove za regulaciju prometa. Sve su te mjere poduzete i zbog toga da se omogući doprema građevinskog materijala i postavi kran, priopćili su iz Radnika. Međutim, trgovci smatraju da je možda bilo moguće izmjestiti kran, kako bi se barem mogao nesmetano odvijati promet, pa i do ulaza u njihovu ulicu iz smjera Trga bana Stjepana Lackovića i gornjeg dijela Ulice bana Josipa Jelačića. Građevinci pak to odbacuju, tvrdnjom da lokaciju krana nije nikako bilo moguće promijeniti, te da će on biti uklonjen početkom rujna ove godine, da bi i cijela privremena posebna regulacija prometa bila okončana do 15. prosinca.

"Mišljenja smo da je, prije ikakvog početka gradnje, trebalo misliti i na interese malih obrtnika i trgovaca, osmišljavanjem dodatnog prolaza kroz druge ulice ili širenjem uskog grla na kraju Obrtničke ulice", zaključuju obrtnici. Također, nisu adekvatno zaštićeni niti pješaci i vozila, budući su kran, ali i dijelovi skela i ograde iznad ili tik uz pločnik i cestu, pa je prava sreća što nitko nije stradao, osim što je dolazilo do manje štete na vozilima koja su se, ne poštujući znak zabrane prolaska, kvrcnula s vozilima iz suprotnog smjera.

Nova zgrada raste sve brže, a prihodi trgovaca smanjeni su. Oni vjerojatno zbog toga neće propasti, ali će izgubiti dio stalnih kupaca koji će svoju kupnju obavljati u okolnim gradovima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.