Tisuću kupica za neuspjelu pomirbu

PRIREDBA Tri dana i tri noći živjeli po regulama starog štatuta
       
KRIŽEVCI – Na poziv varoškoga suca Stjepana Palijana Križevčani i njihovi gosti podigli su u zrak 1000 kupica s križevačkom graševinom, nazdravivši odluci o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih seljaka, plemenitaša, šljivara.

Bez pomirbe

Do pomirbe ni ovaj put nije došlo jer su se purgeri i šljivari ponovo posvadili oko vjenčanja Tilčike i Julčeka. Cijela priča nagodinu kreće iz početka. 

Na toj legendi o pomirbi, koja seže u srednji vijek, kada je kralj Bela IV. dodijelio plemenitaški naslov seljacima koji su ga šljivama spasili od najezde Mongola, zasniva se već 40 godina najstarija turistička priredba Koprivničko-križevačke županije, koja je prošlog vikenda osvježena i pomlađena novim postavom.

Njime se ponajprije željelo upozoriti na pučko naslijeđe križevačkih štatuta kao jedinstvenih pravila ponašanja u veselim društvima, koja ‘preštimavaju domoljublje, ljepši spol i pajdašiju, odnosno prijateljstvo’.

Trodnevni scenski prikaz spelancije postanka štatuta i pomirbe upriličen je kod crkve Svetoga Križa, na mjestu gdje su se i prije više od 700 godina okupljali Križevčani. Posjetitelje su ugodno iznenadili premještanje spelancije, brojni koncerti, izložbe, kazališne predstave, nastupi mladih glazbenika te poznatih skupina Kraljevi ulice, Cinkuši, Pletera i Maje Blagdan.

Sudac vratio ključ

Na zatvaranju spravišča varoški je sudac morao vratiti gradski ključ gradonačelniku Branku Hrgu, koji nije skrivao zadovoljstvo priredbom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.