Trinaest mjeseci zatvora zbog neuzdržavanja troje djece

U roku osam mjeseci dužan je podmiriti sve zaostatke u protivnom Blažeković će godinu i mjesec dana provesti u zatvoru

Miljenko Blažeković pravomoćno je osuđen na 13 mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana. Melita Mioč – Felak, sutkinja koprivničkog Općinskog suda, proglasila ga je krivim jer od listopada 2004. godine ne plaća alimentaciju za troje maloljetne djece. Općinski sud u Križevcima donio je 2004. godine presudu prema kojoj je za uzdržavanje svakog djeteta u rujnu 2004. godine trebao platiti 330 kuna, a nadalje za svako dijete 16 posto od plaće koju je dobivao u bjelovarskoj tvrtki Bim. Do tada je ukupno platio samo tri tisuće kuna iako je sposoban za privređivanje i ostvaruje novčane prihode.

U roku osam mjeseci dužan je podmiriti sve zaostatke te ubuduće redovito plaćati alimentaciju jer će u protivnom godinu i mjesec dana provesti u zatvoru.

U obrani je priznao da je doista platio samo tri tisuće kuna. No, tada je ostao bez posla i duže je vrijeme bio nezaposlen. Kada se u lipnju 2006. godine zaposlio u PIK-u Vrbovec, počeo je uplaćivati po tisuću kuna. No kako je u međuvremenu njegova druga supruga ostala trudna, a s njima živi i dvoje djece iz njezinoga prvoga braka, prestao je plaćati uzdržavanje za djecu. U međuvremenu se i zadužio, a kako nije sam mogao vraćati kredit, plaćao mu ga je jamac, no on mu je to kasnije morao vratiti.

Uzeo je drugi kredit u Podravskoj banci koji također nije mogao vraćati pa mu je banka od plaće oduzimala 1500 kuna. Zaostatke kredita je uspio otplatiti pa sada samo plaća redovitu ratu od 560 kuna. Kazao je kako je potpuno svjestan da mora plaćati uzdržavanje svoje djece, no od suda je zatražio duži rok za podmirenje zaostataka.

Pri određivanju kazne, sud je kao olakotne okolnosti uzeo priznanje kaznenog dijela, korektno držanje tijekom suđenja te činjenice da dosad nije bio osuđivan i da mora uzdržavati i svoje dijete iz drugoga braka. Otegotnih okolnosti nije bilo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.