Kultura ne smije biti predmetom poigravanja pojedinog moćnika


"Ma kako definirali umjetnost i kulturu u cjelini, ma koliko mislili da je razumijemo ili ne razumijemo, ona ne smije biti objektom intervencije moćnika". Bio bi to zaključak tribine posvećene odnosu moći i kulture, koju je Programski i provedbeni odbor kulturno-obrazovnog festivala Culture Shock upriličio u petak, 1. lipnja u Klubu kulture u Križevcima.

O međusobnom utjecaju predstavnika vlasti i organizatora kulturnih događaja, posebice s naglaskom na dodire križevačke gradske vlasti i stvaralaca na Culture Shocku, govorili su povjesničari umjetnosti Marijan Špoljar iz Koprivnice i Zdenko Balog iz Križevaca, križevački kulturnjaci – kazalični redatelj Boris Čataj, likovni pedagog i slikar Saša Živković, ujedno i predstavnik križevačke udruge K.V.A.R.K., suorganizatora festivala, kulturni aktivist Hrvoje Belani, predsjednik suorganizatora udruge P.O.I.N.T. i Petar Milas, vijećnik u križevačkom gradskom vijeću.

Oni su u raspravi koju je moderirao Sergej Novosel izmijenili svoje stavove o shvaćanju umjetnosti i kulture kao bitnih sastavnica duhovnog stvaralaštva čovjeka. No, kako je glavna tema tribine bilo nerazumno i bezumno uklanjanje plakata-fotografija, integralnog dijela izložbe Hrvatski proizvod multimedijalne umjetnice Vlaste Delimar, uklonjenih iz središta Križevaca po nalogu križevačkog gradonačelnika, sudionici tribine ukrstili su mišljenja o naravi uplitanja moći u slobodu umjetničkog izražavanja.

U raspravi koja je uslijedila mogla su se čuti prilično nepodijeljena mišljenja da je čin uklanjanja plakata bio nepotreban, nepromišljen i nadasve nasilan spram jednog umjetničkog djela, ali i da je pokazao nerazumijevanje imaoca moći spram organizatora festivala Culture Shock te njihovog rada na promicanju suvremene i međunarodno priznate kulture u gradu koji bi se kulturom trebao dičiti.
Tribinom Moć i kultura završilo je treće izdanje festivala, a organizatori najavljuju da bi se neki od njegovih obrazovnih segmenata, popularno-znanstvene tribine, mogle provoditi i najesen.

Vezano

Komentari su zatvoreni.