Križevački pjevači četvrti u Zadru


Na Šestom međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, održanom od 17. do 20. svibnja u Zadru, mješoviti zbor Hrvatskoga pjevačkoga društva "Kalnik" iz Križevaca osvojio je četvrto mjesto. Dobivši 80,84 bodova, prema ocjenama i mišljenju Međunarodnog stručnog suda, križevački je zbor pod ravnanjem prof. Branke Špoljar, tako ove godine zabilježio znatni pomak u odnosu na 2003. godinu, kad je posljednji puta sudjelovao na ovom bijenalnom natjecanju.


Pjevačice i pjevači iz Križevaca za natjecanje su se pripremali posljednjih mjeseci a izvodili su skladbe američkih, francuskih, hrvatskih i ruskih autora. U crkvi sv. Krševana u Zadru pjevali su skladbe Shenandoah, američku narodnu u aranžmanu Jamesa Erba, Panis angelicus Ivana Lukačića, inače obveznu, zadanu skladbu, Zeleni Jure Davora Bobića, Duhovni stih Slavka Zlatića, Voda zvira iz kamena Josipa Štolcera-Slavenskog, Il est bel et bon Pierrea Passereaua, Gumbelijum roža fino diši Igora Kuljerića i Bogoroditze Dievo, Raduisia Sergeja Rahmanjinova.

Na završnom su koncertu, u subotu nakon dodjele priznanja sudionicima natjecanja, hapedeovci izveli Štolcerovu i Zlatićevu skladbu, za koje su dobili najviše ocjene Međunarodnog žirija pod predsjedanjem Antuna Doličkog. Križevački zboraši pjevali su i na ulici, pružajući Zadranima melodije popularnih dalmatinskih pjesama.

Prvo je mjesto i nagradu, Zlatni križić opatice Čike zaslužio Komorni zbor kulturnog društva Ipavska iz Vipave u Sloveniji, Srebrni križić i drugo mjesto pripalo je mješovitom zboru Saulkrasti koris Anima iz latvijskog Saulkrastua, a treće mjesto i brončani križić Dubrovačkom komornom zboru.

Pobjednički je zbor ujedno dobio i posebnu Povelju Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, a za Dodolinu pjesmu Davora Bobića.
Hrvatsko pjevačko društvo "Kalnik" će prvi sljedeći nastup imati na tradicionalnom koncertu povodom Križevačkog velikog spravišča, u četvrtak 7. lipnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.