Sastanak župana u povodu podjele na statističke regije

REGIJE
Podjela države na tri statističke regije, zbog ujednačenijeg dobivanja sredstava iz pretprisupnih fondova EU, izazvala je burne reakcije čelnika sjevernih  hrvatskih županija, a koje su, mimo njihovog znanja, svrstane u sjeverozapadnu regiju s Gradom Zagrebom.
Protiv prijedloga
Predstavnici četiri županije ne slažu se s takvom podjelom, jer smatraju kako će zbog prisusutnosti Zagreba i svega što taj glavni grad u gospodarstvu predstavlja, biti zakinuti za sredstva iz pretpristupnih fondova.

 
 

 

U regiji bi, podsjećamo, trebale biti još Zagrebačka, Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska te Koprivničko-križevačka županija. Varaždinsko Županijsko poglavarstvo već je donijelo odluku o raspisivanju referenduma o očitovanju građana o slaganju s prijedlogom Hrvatske vlade. Josip Friščić, župan koprivničko-križevački u povodu najavljene regionalne podjele sastao se jučer u Koprivnici s međimurskim županom Josipom Posavcem.

– O prijedlogu Vlade da uđemo u regiju sa Zagrebom raspravljat ćemo na županijskoj skupštini i to je zasad dovoljna potvrda stava da smo protiv tog prijedloga. Referendum je nešto što samo može dodatno učvrstiti ono u što vjerujemo, no zasad o njemu još ne razmišljamo – kazao je Friščić.

Kvari prosjek
Pridružio mu se i J. Posavec, dodavši kako se nada da će prijedlog Vlade ipak biti zaustavljen u Saboru, prije njegove primjene. Čak su i europske institucije, nadodao je Friščić, predložile da se županje odvoje od Zagreba.

Ulazak u statističku regiju sa Zagrebom, koji ima dvostruko veći bruto domaći proizvod po stanovniku i znatno veći prosjek plaća od sjevernih županija, ističu župani Posavec i Friščić, lažno bi podigao te pokazatelje u ostalim dijelovima regije.Međimurski župan Josip Posavec i domaćin Josip Friščić jučer su u prostorijama Koprivničko-križevačke županije govorili i o produbljivanju suradnje dvije županije u zaštiti i obrani od vremenskih neprilika.
Međimurska i Varaždinska županija naime, uspješno provode pilot projekt obrane od tuče avionima, umjesto raketa. U projekt se želi uključiti i Koprivničko-križevačka županija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.