Pijan usmrtio dvoje mladih

Optuženi Jovanović vozio je pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita 130 kilometara na sat, čime je izazvao prometnu nesreću u kojoj su suputnici u automobilu, brat i sestra Zlatko i Ivana Sakač, na mjestu umrli

KRIŽEVCI – Petar Jovanović (29) iz Kalnika pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju četiri godine te na sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju pet godina jer je 27. rujna 2003. oko četiri sata upravljao osobnim automobilom marke Opel Calibra iz smjera Svetog Petra Orehovca u pravcu Guščerovca, iako još nije stekao pravo na upravljanje motornim vozilima. Osim što nije imao potrebno vozačko iskustvo, imao je 1,29 promila alkohola u krvi, zbog čega su mu vozačke sposobnosti bile smanjenje.

Vozeći u takvom stanju brzinom najmanje 130 kilometara na sat, ulazeći u lijevi zavoj, pri raskrižju za mjesto Međa, zbog prevelike je brzine izgubio kontrolu nad vozilom i izlaskom iz zavoja desnim kotačima zahvatio desnu bankinu te sletio na zelenu površinu kraj kolnika te potom prednjom desnom stranom vozila udario u nasip potoka Orovčec. Automobil se pritom prevrnuo na krov te ponovno vratio u prvobitno stanje, nakon čega se zapalio.

Tom prigodom suvozačica Ivana Sakač zadobila je višestruke povrede vitalnih organa, prijelom baze i svoda lubanje kosti, višestruke prijelome rebara, rupturu srca, lijevog plućnog krila, jetre, slezene, krvarenje u prsnom košu te višestruke prijelome ekstremiteta, zbog čega je preminula na licu mjesta, dok je suputnik, njezin brat Zlatko Sakač, izgorio na zadnjem sjedištu auta.

Ne sjeća se koliko je popio

Okrivljeni je u obrani izjavio da se malo toga sjeća. Pamti da je ležao na travi i pokušao se pomaknuti, no uspio je samo malo pomaknuti lijevu ruku. Sjećanje mu se, kazao je, tek nakratno vratilo u bolnici. Zna da su išli po Ivanina brata te, pokupivši ga, otišli prema Čakovcu. Bili su na dva mjesta, no ne sjeća se koliko je i što popio. Potom su krenuli prema Križevcima. Prema njegovim riječima, vozila je Ivana, a on je razgovarao s njezinim bratom sjedeći na suvozačevom mjestu, dok je Ivanin brat sjedio otraga. Sjeća se Orehovca, no moguće da je poslije zadrijemao jer se probudio tek na travi.

S Ivanom je do kobnog dana hodao oko tri mjeseca, a njezina brata je upoznato tek te večeri. Kazao je da je kupio automobil i namjeravao ići u auto školu čim bi prikupio potreban novac. Zna i da je zbog brojnih ozljeda dva ili tri tjedna ležao u šok sobi, a nakon toga je još dosta vremena proveo na drugim bolničkim odjelima te na rehabilitaciji u toplicama. Trenutačno nije zaposlen, ali traži posao. Živi s djevojkom, a pomaže mu teta koja mu je prepustila svoju hrvatsku mirovinu, dok se ona uzdržava od mirovine stečene u Njemačkoj.

Automobil je, kazao je, vozila Ivana, jer je imala vozačku dozvolu. On ga je kupio pola godine prije nesreće, no nema nikakve dokumente jer su uništeni u automobilu. Ne sjeća se je li bio vezan prilikom nesreće, jer nekada se vezao, a nekada ne. Također ne zna ni je li Ivana bila vezana.

Autom ipak upravljao optuženi Petar

Sud je saslušao i očevice koji su prvi došli do mjesta nesreće. Tek nakon provedene DNA analize u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrđeno je da posmrtni ostaci pronađeni na zadnjem sjedištu automobila, pripadaju Zlatku Sakaču, bratu također poginule Ivane Sakač.

Temeljem rezultata postupka sud je utvrdio da je automobilom upravljao optuženi Petar Jovanović, a ne njegova djevojka Ivana Sokač koja je sjedila na mjestu suvozača. Utvrđeno je i da se vozilo zapalilo zbog siline udarca i oštećenja pogonskog agregata zbog čega je došlo do zapaljenja goriva, nakon čega se požar proširio na cijelo vozilo koje je u potpunosti izgorjelo.

Sud je kao otegotne okolnosti uzeo dosadašnju prekršajnu osuđivanost optuženoga i to čak četiri puta, a sve zbog prekršaja vezanih uz promet. Olakotnim okolnostima sud smatra mlađu životnu dob osuđenika, nezaposlenost te činjenicu da mu je jedini izvor prihoda tetina hrvatska mirovina kao i okolnost da mu je pokojna Ivana bila djevojka.

ODVJETNIŠTVO TRAŽILO VEĆU, A OPTUŽENIK NIŽU KAZNU

Županijski sud odbio obje žalbe

Protiv prvostupanjske presude križevačkog Općinskog suda žalbe su podnijeli i Općinsko državno odvjetništvo iz Križevaca i braniteljica optuženika. Državno odvjetništvo tražilo je da se optuženiku Petru Jovanoviću izrekne duža kazna zatvora te da mu se sigurnosna mjera petogodišnje zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije počinje primjenjivati od dana izdavanja vozačke dozvole, a ne pravomoćnosti presude.

Optuženik je smatrao da mu se treba izreći blaža kazna, a žalio se zbog navodne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog povrede Kaznenog zakona. Županijski sud u Koprivnici, kao drugostupanjski sud, odbio je žalbe obiju strana kao neosnovane te potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Križevcima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.