Kešer i ostali oslobođeni optužbe za krivotvorenje

Teretilo ih se da su u razdoblju od siječnja 2003. godine do studenoga 2004. godine u namjeri opravdanja podignutih novčanih sredstava sa žiro-računa kalničke Turističke zajednice napravili 69 neistinitih putnih naloga o obavljenim službenim putovanjima u iznosu 37 tisuća kuna

KRIŽEVCI – Marijan Kepa (31) iz Kamešnice, predsjednik Turističke zajednice Općine Kalnik, Mladen Kešer (32) iz Kalničkog Potoka, predsjednik Nadzornog odbora Turističke zajednice Općine Kalnik, Ivan Biškup (23) iz Šoprona, direktor Turističke zajednice Općine Kalnik i Tomislav Katana (31) iz Križevaca, član Turističke zajednice Općine Kalnik, osobođeni su optužbe da su počinili kazneno djelo krivotvorenja službene isprave te kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja povredom obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Općinsko državno odvjetništvo iz Križevaca teretilo ih je da su u razdoblju od siječnja 2003. godine do kraja studenoga 2004. na Kalniku, prema unaprijed stvorenom zajedničkom dogovoru, u namjeri opravdanja podignutih novčanih sredstava sa žiro-računa Turističke zajednice Općine Kalnik napravili 69 neistinitih putnih naloga o obavljenim službenim putovanjima tijekom 2003. godine u iznosu 37 tisuća kuna. U njima su iskazivali dnevnice i prijevozne troškove, a putne naloge su u svojstvu nalogodavca i podnositelja računa ovjeravali svojim potpisima i pečatom Turističke zajednice Općine Kalnik.

Teretilo ih se i da su kao odgovorne osobe u poslovnu ispravu unijeli neistinite podatke, ovjerili ih potpisima i pečatom te takve neistinite poslovne isprave uporabili u službi i poslovanju kao istinite. Smatralo se i da tijekom 2003. godine nisu vođeni glavna knjiga i dnevnik, kao ni nekoliko pomoćnih knjiga te da za obavljene uplate i isplate gotovim novcem nisu sastavljali uplatnice, isplatnice ni sastavljali blagajnički izvještaj.

Okrivljeni su izjavili da se ne osjećaju krivima za kaznena djela koja im se stavljaju na teret te da su obavili ne samo ta već i mnoga druga službena putovanja koja nisu zabilježena. U postupku je utvrđeno da su bili prisiljeni krivotvoriti neke putne naloge kako bi došli do novca kojima su plaćali volontere i druge osobe koje su im pomagale na organiziranju turističke manifestacije Uncuntarije i maratona, koje su plaćali u gotovini. Sutkinja Općinskog suda u Križevcima Dijana Jagar-Grloci zaključila je da iz svega toga proizlazi da je novac bio iskorišten za takvo plaćanje te da ni jednu kunu nisu prisvojili.

Vezano

Komentari su zatvoreni.