U Hrvatskoj proizveden prvi aparat za varenje vodom

KRIŽEVCI – U tvrtki Elektrotehnika, križevačkog poduzetnika Ive Novosela, ovih je dana dovršen prototip aparata za varenje pomoću vode kakav ne proizvodi nitko u Hrvatskoj.

Aparat radi na principu elektrolize vode te postiže temperaturu plamena od 4500 stupnjeva i više. Slične aparate u svijetu uglavnom koriste u kemijskim i medicinskim laboratorijima, no aparat, koji su u Elektrotehnici usavršavali pune dvije godine, namijenjen je za širu primjenu.

– Načinjen je tako da se može primjenjivati i u autolimarijama, servisima za rashladne uređaje i svagdje gdje se upotrebaljavaju autogeni aparati – rekao nam je Novosel i dodao da on sličan aparat nije imao prilike vidjeti uživo, a konstruktori Elektrotehnike oživotvorili su ga na osnovi vlastitih ideja i saznanja iz literature.

– I sami često u proizvodnom procesu koristimo zavarivanje, pa smo u tvrtki došli na ideju da načinimo ovakav uređaj sa znatnim prednostima u odnosu na autogeno varenje.

Uz to što ne zagađuje okolinu, nema potrebe ni za kupovanjem boce plina, kao kod autogenog aparata, pa iako će u startu biti nešto skuplji od autogenih aparata, dugoročno će biti isplativiji, kaže Novosel i dodaje da će cijena aparata biti poznata tek po uspostavljenju serijske proizvodnje. A u serijsku proizvodnju krenut će nakon obrade tržišta, šta bi, očekuju, trebalo biti uskoro jer ovih dana bi im trebali pristići svi potrebni certifikati za aparat.

U tvrtki 22 stručna radnika i cijela obitelj Novosel
O količini proizvodnje tog novog proizvoda ovisi i eventualno daljnje zapošljavanje u Elektrotehnici, gdje trenutno rade 22 stručna djelatnika, a u posao je uključena i cijela obitelj Novosel. Njihova tvrtka djeluje još od 1990., a nastala je iz obrta koji je Novosel počeo još 1975. Posljednjih godina ponajviše se bave izradom laktofriza za hlađenje mlijeka, preša i pretpreša za sireve, te izradom linija za ishranu teladi s mliječnim nadomjestkom. Osim u Hrvatskoj, gdje su radili za sve velike mljekarske industrije, izvoze u Bosnu, Srbiju, Grčku i Dansku. Ivo Novosel ističe da su zaposlenici najveća vrijednost njegove tvrtke, ali i ističe da mu je velik problem doći do radne snage koja stručno može raditi vrlo zahtjevne poslove.

– Kad i nađemo zadovoljavajući kadar, još nam treba minimalno godina dana da ga dodatno usavršimo – kaže Novosel i napominje da je to i zato što sami izrađuju većinu potrebnih dijelova za svoje proizvode. Primjerice, od 260 djelova ugrađenih u Laktofrize, Elektrotehnika izrađuje čak 220 potrebnih elemenata.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.