Izložba ‘Svijet Orijenta’ u Leobenu

Islam_u_austrijskom_gradicu.jpgOvog vikenda, koristeći neuobičajeno toplo i lijepo vrijeme, križevački su gimnazijalci u pratnji svog profesora Ivana Peklića posjetili izložbu Svijet Orijenta, koja je još samo nekoliko dana otvorena u KunstHalle u Leobenu u Austriji. Ovo je već četvrti posjet Križevčana jednoj od velikih kulturnih izložbi koje svake godine organizira ovaj agilni gradić u Gornjoj Štajerskoj. Nakon izložbi Zlatna horda, Samuraji i gejše, Meksiko, na redu je i tema islamske kulture i umjetnosti.

KunstHalle_u_Leobenu.JPGIzložba je, prema riječima organizatora i vodiča koji nas je pratio kroz izložbeni prostor u kojem je fotografiranje bilo zabranjeno, organizirana da baci novo svjetlo na kulturu Islama, u vrijeme kada na žalost ovu veliku i kompleksnu kulturu redovito povezujemo s dnevnim vijestima, te smo i nenamjerno skloni povezivati pojam Islama s nečim što mu nije ni imanentno ni blisko. Izložba nije intonirana niti politički niti vjerski, nego osvjetljava kompleks Islama kroz njegovu kulturu i umjetnička dostignuća. Ipak, razgledavajući izložbu, doznali smo i mnogo toga o političkom i vojnom širenju Islama, o religiji i vjerskim obvezama Vjernika.
Izlosci_Orijenta.jpgU tradiciji lijepih izložbi raznih kultura, kojima nas svake godine obdaruje KunstHalle u Leobenu, i ova je izložba muzeološki uzorno postavljena, s odabranim izlošcima, edukativnim kartama i pojašnjenjima, rekonstruiranim dvorištem mošeje itd. Za križevačke posjetioce, a posebno gimnazijalce bila je odlična prilika da se praktički nadomak Križevaca na jednoj izložbi europske razine upoznaju s kulturom Islama.
Poslije posjeta Leobenu i izložbi, uz kraće zadržavanje u Grazu prisjetili smo se junačkih vremena šopinga u Grazu, dućana kave na graničnom prijelazu Spielfeld, punih prtljažnika kave i deterdženta. U Grazu, u kojem smo, doduše zakasnili na postsezonske ljetne rasprodaje, uznemirile su nas demonstracije Kurda koji su na svom grlenom jeziku glasno tražili nešto, te neznatno pokvarili svježe idilične utiske o bajkovitom Orijentu koje smo nosili s izložbe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.